JUNAS, M. Předběžný návrh malého dvoumístného vrtulníku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Petrásek, Miloslav

Diplomant Bc. Milan JUNAS zpracoval diplomovou práci s názvem „Předběžný návrh malého dvoumístného vrtulníku“. Vzhledem k tomu, že problematika vrtulníků byla přednášena pouze v omezeném rozsahu v rámci nepovinného předmětu, je možno diplomovou práci považovat za poměrně obtížnou. Posluchač se zaměřil především na koncepční návrh vrtulníku, určení hlavních rozměrů, hmotnostní rozbor a následně pak na určení základních výkonů, které měly v prvním přiblížení dokumentovat správnost navrženého řešení. V rámci zpracování musel samostatně nastudovat poměrně velký objem látky která nebyla přednášena, ale která byla pro úspěšné řešení nezbytná. V poměrně velkém rozsahu pracoval s domácí i zahraniční literaturou, poměrně intenzívně konzultoval jednotlivé problémy se svým vedoucím. Na konzultace chodil dokonale připraven a co je třeba vyzvednout je skutečnost, že pracoval s vysokým nasazením ale také celkem nadšeně, protože zadaný projekt ho zjevně bavil. Dosažené výsledky je možno charakterizovat jako první krok, nezbytný při návrhu nového vrtulníku. Práce obsahuje samozřejmě i některé nedostatky spíše však stylistického charakteru. V každém případě lze ale konstatovat, že diplomant odvedl velmi dobrou práci, zorientoval se v problematice projektování vrtulníků, což není v našich podmínkách záležitost až tak rozvinutá. Splnil předepsané body zadání a odevzdal práci, která splňuje požadavky na tento druh závěrečné práce. Z toho důvodu je možno ji doporučit k obhajobě před státní zkušební komisí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rozehnal,, Dalibor

Předložená DP stud. Bc. Milana JUNASE s názvem „Předběžný návrh malého dvoumístného vrtulníku“ je zpracována v rozsahu 127 stran A4 včetně příloh. Práce splnila požadavky a odpovídá cílům zadaní. Použité metody řešení cílů jsou zvolené správně, rozsah řešení je úměrný požadavkům kladeným na diplomovou práci. Autor využíval při řešení dílčích cílů práce standardní osvědčené postupy a metody výpočtu. Autor v práci správně hodnotí dosažené numerické výsledky a vyvozuji z nich možné letové výkony navrhovaného malého dvoumístného vrtulníku. Výsledky dosažené řešením práce lze uplatnit v navazujících detailních rozborech a analýzách spojených s pracemi při návrhu a realizaci skutečného malého dvoumístného vrtulníku. Hodnocená DP je svojí skladbou řešená postupně od rešerše přes teoretické, výpočtové a konstrukční kapitoly se závěrečným hodnocením dosažených výsledků. Vzhledem k použitým metodám řešení autor používá vstupní grafické materiály a výpočtové postupy jak v jednotkách metrických, tak i anglosaských což mírně komplikuje přehlednost a srovnávání dosažených výsledků. Práce je napsaná ve slovenském jazyce přehledně s dobrou stylistickou úpravou. Autor správně uvádí literární zdroje, které při řešení využíval. Student zpracovával dílčí části práce samostatně, přiměřeně využíval konzultací se svým vedoucím. Zvolené téma, které se zabývá návrhem malého dvoumístného vrtulníku, je svým obsahem velmi rozsáhlé a překračuje svým rozsahem požadavky kladené na diplomovou práci. Detailní řešení všech dotčených částí by vyžadovalo zpracování v několika samostatných DP.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 93017