BOŽEK, A. Návrh procesu integrace ekodesignu a strojní bezpečnosti do procesu vývoje výrobku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Blecha, Petr

Student v průběhu řešení diplomové práce potřeboval velmi intenzivně konzultovat dílčí kroky řešení zadaných cílů. I přesto úroveň práce snižují odkazy na již zrušené normy (např. ČSN EN ISO 13849-2:2004 nebo ČSN EN ISO 13849-1:2007 na str. 34), legislativní dokumenty (např. směrnice 2009/105/ES na str. 33) nebo české texty v obrázcích Abb. 4.1 na str. 35, Abb. 4.2 na str. 36 a Abb. 6.11 na str. 70. V rešeršní části postrádám uvedení závěrů z mezinárodní klimatické konference konané v prosinci 2015 v Paříži, na které vznikla nová globální dohoda o ochraně klimatu. Nejasný je přínos kapitoly 5.4, která obsahuje pouhý výčet "nástrojů ekodesignu". V práci není vysvětlen přínos vybrané metody LCA k řešení ekodesignu stroje, tedy ke zvýšení jeho energetické účinnosti. V práci postrádám zdůvodnění předpokládaných přínosů u navržených zlepšení v kapitole 6.4.4. V práci je odkazováno na přílohy A a B, které však nejsou v práci obsaženy. Navržené směrnice dle 7. bodu zadání jsou součástí kapitoly 12. Instrukce dle stejného bodu zadání nejsou v práci exaktně uvedeny.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací E
Samostatnost studenta při zpracování tématu D
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Prostredník, Daniel

Predložená práca spracováva veľmi širokú problematiku, z pohľadu posudzovateľa do pomerne malej hĺbky. Napríklad v oblasti bezpečnosti, ktorá je posudzovateľovi odborne najbližšia, sa dalo očakávať striktnejšie vymedzenie pojmu bezpečnosti (rozdiel medzi safety a security). Použité normy a smernice sú čiastočne neaktuálne. Veľmi kladne hodnotím vypracovanie práce v cudzom jazyku na dobrej úrovni. Avšak na niektorých miestach sú obsiahnuté české fragmenty bez prekladu (napr. str. 35, 36). Z hľadiska priemyslu nie sú výsledky práce priamo použiteľné

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací E
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 89259