MAŠTÁLKA, D. Výukový KIT pro platformu MBED [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Šteffan, Pavel

Student Bc. Daniel Maštálka vypracoval diplomovou práci na téma „Výukový KIT pro platformu MBED“. Cílem práce byl návrh rozšiřující desky pro platformu MBED postavené na architektuře ARM, tak aby ji bylo možné použít pro výuku v magisterském studiu. Na rozšiřující desce jsou umístěny nejčastěji využívané periferie jako je grafický displej, maticový zobrazovač, potenciometry, tlačítka. Součástí výstupu diplomové práce jsou i podpůrné výukové materiály, které obsahují přes sto snímků. Práce není striktně členěna mezi teoretickou a praktickou část, ale jednotlivé části se navzájem prolínají, což práci ubírá na přehlednosti. K řešení dané problematiky student ze začátku přistupoval zodpovědně, ale z práce je na první pohled patrné, že by si zasloužila o něco více času. Student při práci vhodně využíval dostupnou literaturu. Předložené řešení je možné dále rozšiřovat, velmi kladně hodnotím připravené výukové materiály. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Levek, Vladimír

Úkolem studenta bylo vytvoření výukového prostředku pro předměty zabývající se programováním mikrokontrolérů. Výsledkem měl být jeho návrh, realizace a vypracování vzorových laboratorních cvičení či výukových přednášek. Předložená práce má požadovaný rozsah, nachází se zde dostatečné množství obecných informací, vzorové přednášky pro výuku jsou vypracovány, nicméně vytknul bych řadu nedostatků, jak formálních, tak stylistických. Mezi zásadní formální nedostatky patří: absence odkazů na většinu obrázků a jejich špatná kvalita až nečitelnost v elektronické formě. V celkovém množství 46 obrázků, pouze 4 z nich dokládají vlastní řešení. Ostatní obrázky jsou buď převzaté, nebo jsou to snímky z prezentací či z programových editorů. Ze stylistického hlediska bych vytknul nevhodnou hierarchii celého textu. Na začátku v kapitole „Návrh výukového kitu“ chybí popis celého prostředku. Očekával bych blokové schéma, seznamy možných způsobů připojení, programových možností, atp. Namísto toho se mísí v celém textu obecná teorie s vlastním řešením. Místy nelze rozeznat, která součást bude zakomponována ve výsledném produktu, a která součást může být připojena ve formě dalšího vývojového prostředku. Část práce popisující návrh výukových materiálů je psána v přítomném času, což je matoucí, neboť by se mělo jednat o návrh výukového materiálu, tedy možného uplatnění v budoucnosti. Student navíc nikde neuvádí, zdali jsou výukové prezentace jeho dílem, nebo jestli jsou pouze upraveny. Nicméně jsou dostatečně informativní, jsou přehledné a navíc disponují schématy, které v diplomové práci postrádám. Předložená práce splnila zadání ve všech částech, z důvodu výše uvedených předností, ale i nedostatků ji hodnotím 72 body.

Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 94011