SANETRNÍKOVÁ, D. Studium vlastností membránového napěťového senzoru ASAP1 exprimovaného v buněčné linii HEK 293 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Svoboda, Ondřej

Studentka Dominika Sanetrníková se ve své práci zabývá nelehkou problematikou napěťových sond. Vypracovala literární rešerši, ve které citovala 96 převážně zahraničních zdrojů. Některé části by mohly být méně detailní. V některých pasážích se studentka dopouští nepřesností v terminologii. V praktické části se studentka seznámila se systémem patch clamp, s jehož pomocí změřila vlastnosti transfekované sondy ASAP-1. Ve statistice buněk se projevila nedostatečná časová rezerva před odevzdáním, kterou je nutné při biologických experimentech zohlednit. Podařilo se tak změřit pouze 11 buněk, což je pro solidní statistiku poněkud málo. Dosažené však dobře korespondují s publikovanými vlastnostmi senzoru ASAP-1. Zadání práce považuji za splněné a hodnotím stupněm B/85b.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Chmelíková, Larisa

V diplomové práci se studentka seznámila s oblastmi použití napěťově citlivých sond, metodami transfekce plasmidové DNA do buněk a technikami patch clamp. Literární rešerše v dané oblasti je příliš rozsáhlá; zahrnuje nadbytečné a opakující se úseky. Použitá literatura je složena z relevantních zdrojů a obsahuje také velké množství zahraničních publikací. Praktická část obsahuje akvizici obrazových dat pomocí fluorescenčního mikroskopu a současného měření systémem patch clamp. Výsledky byly využity k ohodnocení fluorescenčních změn depolarizace senzoru ASAP1 transfekovaného do buněčné linie HEK293. Z odborného hlediska vidím několik nedostatků. V práci použité ruční označení výřezu buňky obdélníkem, které ovšem zahrnuje také pozadí (až 1/3 snímku), má, dle mého názoru, významný vliv na výslednou měřenou úroveň průměrného jasu. Rozptyl naměřených hodnot tak může být ve značné míře ovlivněn uživatelem. Při realizaci měření bylo použito pouze 11 buněk, což považuji za nedostatečně reprezentativní vzorek. Z tohoto důvodu vidím výsledné závěry jako statisticky nepodložené a postrádám jakékoliv statistické hodnocení. Studentka se také dopustila nepřesností v terminologii v celé práci. Z formálního hlediska je práce na velmi dobré úrovni až na občasné překlepy a nedostatky, např.: Tabulka 7-2 a Tabulka 7-3 obsahují nepřesné nebo neúplné údaje. Zadání diplomové práce považuji za splněné, práci hodnotím stupněm D/68 bodů a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Otázky

eVSKP id 93558