ZAPLETAL, O. Nositelné antény pracující v ISM pásmu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Vašina, Petr

Cílem diplomové práce bylo studium možností výroby antén integrovatelných do oděvu pro kmitočtové ISM pásmo 5.8 GHz, následný návrh a realizace kruhově polarizované textilní antény pomocí odlišných technik. Diplomant v první části popisuje podrobný úvod do problematiky, ze získaných závěrů navrhl anténu pomocí program CST Microwave studio, realizoval ji a změřil. Práce se zaměřuje na ověření vlastností antény umístěné v blízkosti lidského těla, na vliv konkávních a konvexních ohybů ve volném prostoru i v blízkosti fantomu a dalších možných situací. Zadání práce bylo splněno na vysoké úrovni díky studentově aktivnímu a dostatečně samostatnému přístupu s plným využíváním dostupné literatury a konzultací. Formální zpracování diplomové práce je kvalitní bez zjevných formálních a logických chyb.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Hebelka,, Vladimír

Student vytvořil velmi přehlednou práci zabývající se problematikou nositelných antén. Rozdělil ji do 7 částí, ve kterých velmi detailně popsal všechny aspekty. Nejprve se věnoval teoretickému rozboru komunikace v blízkosti lidského těla, ISM pásmům a nositelným anténám. Zaměřil se na mikropáskové antény a jejich napájení. Dále uvedl technologické možnosti výroby anténních struktur. Ve své tvůrčí činnosti vytvořil numerický model anténní struktury, se kterou provedl řadu simulací při odlišných scénářích ohýbání struktury. Tuto část hodnotím velice kladně. Je vidět, že se student této části věnoval velmi poctivě. V další části práce se zabýval měření na realizovaných anténách, které provedl velmi důkladně a zodpovědně. Výsledky měření konfrontoval s teoretickými poznatky a na jejich základě vytvořil správné závěry. V práci postrádám snad jen detailnější popis nastavení simulací, které by mohlo vysvětlit některé nepřesnosti. Práce je obecně psaná odborným textem a závěry poskytují kvalitní podklad pro další rozvoj tohoto tématu. Práci jednoznačně doporučuji k obhajobě. Otázky k obhajobě: 1. Popište, jakým způsobem jste nastavoval simulaci v CST microwave studiu. Věnujte pozornost zejména „meshovaní“ struktury.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 93470