KRÁL, J. Virtualizace operačních systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Komosný, Dan

Zadání práce bylo zcela splněno. Aktivita studenta byla nadstandardní. Student nad rámec zadání provedl další varianty vyhodnocení různých typů virtualizace operačních systémů ve vztahu k síťové komunikaci. Zhotovený komplexní software lze využít i pro další práce na Ústavu telekomunikací, které se týkají virtualizace operačních systémů. Práce je formálně na dobré úrovni.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Malina, Lukáš

Úkolem diplomové práce byla realizace různých typů virtualizace v OS Linux a testování vzdáleného připojení a síťových služeb. Zadání práce bylo splněno. Práce se zaměřuje na virtualizaci pomocí nástrojů KVM (Kernel-based Virtual Machine) a Docker. Pro potřeby automatického měření byla studentem vytvořena aplikace vte (Virtualization Testing Environment). Díky této aplikaci bylo pak provedeno testování nástrojů Docker a KVM na serveru při různém zatížení a pro různé služby. Samotná aplikace implementovaná v pythonu je dostatečně okomentovaná a lze ji dále rozšiřovat o další funkce. Proto je práce po praktické stránce velmi kvalitní. Prezentace výsledků je na dobré úrovni. Za přehlednou prezentaci výsledků lze považovat tabulku 3.2 s analýzou měření protokolu FTP. Podobné přehledové tabulky u měření SSH a Telnetu však schází a jednotlivé výsledky jsou uvedeny pouze v textu. V práci lze nalézt pouze pár formálních nedostatků. V úvodu u prvního výskytu zkratek chybí vysvětlení zkratky. Dále se objevuje nejednotnost kvm vs KVM. V práci se vyskytuje i několik neestetických prvků, např. na stranách 59 a 78 zůstává v textu tzv. sirotek. Přes uvedené menší nedostatky lze práci považovat za velmi zdařilou, proto je celkové hodnocení A 92 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 93793