MOTOSHIN, I. Vzdálené ovládání zařízení pomocí moderních komunikačních metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Novotný, Bohumil

Student se měl v diplomové práci zabývat možnostmi vzdáleného ovládání zařízení v inteligentním domě. Pro realizaci byl zvolen model Arduino a jeho rozšiřující moduly. Během semestru student pravidelně konzultoval nové poznatky a přicházel se svými vlastními nápady, jak implementovat funkce, které by v praxi mohly obstát. Zadané úkoly splnil včas a správně. Na základě konzultace s vedoucím práce byl zvolen druh komunikace pomocí GSM modulu místo IM zpráv. Finální výrobek pracuje správně a byl řádně otestován a předveden. Tím student splnil zadání v plném rozsahu. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A/99.

Navrhovaná známka
A
Body
99

Posudek oponenta

Škorpil, Vladislav

Diplomant Bc. Ivan Motoshin zpracoval diplomovou práci na téma „Vzdálené ovládání zařízení pomocí moderních komunikačních metod“. Požadavky zadání byly splněny v plné míře. Diplomant se věnoval problematice inteligentní domácnosti. Tato problematika je v současné době velmi frekventovaná a důležitá. V první části práce jsou popsány vybrané pojmy a zákonitosti inteligentních domácností a především dálkového ovládání jednotlivých zařízení. Vše je popsáno odpovídajícím způsobem, odkazy na použitou literaturu jsou v pořádku. Kladně hodnotím průzkum trhu a uvedení vhodně vybraných běžně dostupných zařízení pro správu domácnosti. Jádro práce tvoří aplikovaná část, ve které diplomant ve shodě se zadáním využil modul Arduino ve spojení s komunikačním serverem. I když použitý kit Arduino byl požadován v zadání, přivítal bych rozbor i jiných možností, jak problematiku řešit. Návrh je popsán velmi podrobně a kvalitně a umožňuje následnou praktickou realizaci. Vzhledem k celkové úrovni práce považuji za nadbytečný a elementární podrobný výpočet odporového děliče podle obr.4.8, i když je správný. Výsledný výrobek diplomanta je podle obrázků úhledný a dokládá značnou péči, kterou diplomant praktické realizaci věnoval. Odborná úroveň práce převyšuje základní požadavky na diplomovou práci. Výsledky jsou správně interpretovány a přehledně uvedeny. Přivítal bych rozsáhlejší kapitolu Závěr, která by lépe shrnula výsledky práce. Formální zpracování práce je v pořádku, i když drobné nepřesnosti a překlepy lze nalézt, na str. 29 není použito obvyklé označení jednotky ohm. Práce splňuje zadání, odpovídá požadavkům na diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě. Návrh hodnocení: výborně/98 bodů

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 93763