MANDUCH, V. Měření magnetických polí na elektrických strojích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulčík, Aleš

Bakalářská práce se zabývá měřením magnetického pole v okolí elektrického stroje. V první fázi je vytvořen stručný přehled snímačů magnetického pole včetně vysvětlení jednotlivých principů. Další část se pak věnuje měření magnetického pole v okolí stroje. Tato měření jsou přehledně zpracována do tabulek a grafů. Nedostatkem je špatná čitelnost některých údajů v grafech. Následně je proveden výpočet magnetického pole v řezu stroje pomocí programu FEMM a výsledky jsou porovnány s naměřenými hodnotami. Po formální stránce je práce na dobré úrovni s menší výhradou k některým citacím, které nejsou v souladu s normou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury C 7/10
Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Skalka, Miroslav

Student zpracoval bakalářskou práci na téma: Měření magnetických polí na elektrických strojích, v níž popisuje základní fyzikální principy magnetického pole. Dále popisuje možné způsoby měření magnetického pole v okolí stroje, přičemž navrhl vhodnou metodu k měření magnetického pole na zadaném stroji. Provedl požadované měření a vyhodnocení magnetického pole v okolí asynchronního motoru za pomocí přístroje Gauss/Teslametr 7030 se systémem 3-osé Hallovy sondy. Výsledky získané měřením ověřil v programu FEMM na řezu asynchronního stroje. Práce obsahuje drobné nedostatky technického charakteru. Po grafické stránce mám výhrady pouze k velikosti některých grafů, neboť nejsou pro svoji velikost příliš čitelné. Práce dle mého soudu vyhověla zadání a svým rozsahem i obsahem odpovídá požadavkům na bakalářskou práci. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 17875