MORÁVEK, L. Řídicí modul BLDC motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Procházka, Petr

Autor se v diplomové práci zabývá hardwarovým a softwarovým návrhem řídicího modulu vysokootáčkového BLDC motoru pro pohon vřetena CNC frézy. V průběhu celého řešení práce postupoval student samostatně a čerpal ze svých znalostí a dostupné literatury. U studenta oceňuji především zodpovědnost a schopnost řešit problémy, které se během realizace zařízení objevily.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Cipín, Radoslav

Diplomant se ve své práci zabývá hardwarovým a softwarovým návrhem řídicího modulu vysokootáčkového BLDC motoru pro pohon vřetena CNC frézy. Z hlediska formálního zpracování je práce vypracována velmi pečlivě bez závažnějších chyb. Z hlediska technického řešení dané problematiky diplomant postupoval korektně a využil všech nabitých znalostí z praxe a studia. Výjimkou je ovšem celá kapitola 1.3, kde autor popisuje obecný návrh spojitého regulátoru motoru s tím, že je zřejmé, že takto navržený regulátor nelze využít, protože řízení je realizováno čistě digitálně. Z průběhů napětí a proudů v kapitole se zdá, že nebyla vhodně nastavena poloha Hallových sond a magnetického kotoučku na hřídeli stroje a motor nepracuje v ideálním režimu. Bylo by proto vhodné, aby autor toto prošetřil, popřípadě uvedl detailnější rozbor měřených průběhů. Zadání diplomové práce bylo splněno a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 91247