NETOPIL, O. Frekvenční analýza stabilometrických signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Kozumplík, Jiří

Diplomová práce je zaměřena na problematiku posturografie a analýzu stabilometrických signálů. Jedná se o první práci na dané téma na UBMI. Diplomant se uprostřed práce musel vyrovnat se změnou vedoucího práce, protože komunikace s původní vedoucí a zadavatelkou projektu byla závažných důvodů omezena jen na e-mailovou konzultantskou činnost. Práce je velmi rozsáhlá, autor uvedl seznam 67 odkazů na literaturu. Problematiku prostudoval velmi důkladně a ve velmi podrobně zpracované úvodní části zmínil a popsal 41 studií zabývajících se řešenou problematikou. V souladu se zadáním práce naměřil data na balanční plošině pro následné experimenty. Protokol pro měření vytvořil v souladu se standardními doporučenými postupy. Odladil programové jednotky pro frekvenční a časově-frekvenční analýzu a porovnal mezi sebou různé přístupy. Diplomant pravidelně konzultoval, o všech dílčích výsledcích práce jsem byl průběžně informován. Konstatuji, že prokázal schopnost samostatného přístupu k řešení projektu včetně studia relevantních zdrojů. Všechny navržené a realizované algoritmy jsou funkční. Zadání Diplomové práce autor splnil ve všech bodech.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Hejč, Jakub

Diplomant Ondřej Netopil se ve své práci zabývá frekvenční a časově-frekveční analýzou stabilometrických signálů. Z rozsahu práce i citované literatury je zřejmé, že student problematiku nastudoval velmi důkladně. Teoretická část se věnuje posturografii a metodám měření až vyčerpávajícím způsobem a obsahuje podrobnou rešerši z přibližně 40 různých studií; přesto je text čtivý a poskytuje čtenáři adekvátní pohled do řešené problematiky. Vlastní řešení je popsáno taktéž velmi podrobně na zhruba 30 stranách práce. Navržený protokol měření i aplikované metody při následném zpracování dat jsou adekvátní a v souladu s aktuálními poznatky. Některé pasáže, např. výběr vlnek, výběr spektrálních parametrů nebo ověření ekvidistance vzorků signálu, by však mohly být hlouběji diskutovány. Po odborné stránce je celkově práce na dobré úrovni i přes občasný výskyt některých nepřesností (např. záměna tíhy a tíhové síly, záměna pojmů přechodová a přenosová charakteristika, atd.). Větší výhrady tak mám pouze k odhadu výkonového spektra z koeficientů vlnkové transformace na str. 77 a 78. Odhad není možné provést pouhým součtem koeficientů, jak naznačuje blíže neupřesněný pojem ‚sumační spektrum‘. To je evidentní i z výskytu záporných spektrálních čar na Obrázku 26. Celkový dojem z práce také poněkud snižuje fakt, že měření bylo provedeno jen na 3 subjektech. Z toho pouze 1 signál byl dostatečně vyhodnocen a diskutován. Student sice odůvodňuje výběr dat mírou přítomných změn v signálu, přesto bych považoval za přínosné předložit i ukázky a detailnější zhodnocení těch případů, kdy aplikované metody, ať hardwarové či softwarové, selhávají. Tím by práce mohla více přispět k objasnění využitelnosti zařízení Wii Balance Board v posturografii. Přes výše uvedené nedostatky práce splňuje všechny požadavky stanovené v zadání a celkově působí kladným dojmem. Také formální stránka práce je kvalitně zpracována. Práci doporučuji k obhajobě s hodnocením B/80 b.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 93548