KROUTIL, R. Komplexní provozní diagnostika FVE-T14 - opatření pro optimalizaci provozu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Mastný, Petr

Předložená diplomová práce je zpracována na úrovni odpovídající znalostem a zkušenostem diplomanta. Samotné rozdělení práce do jednotlivých částí považuji za logické a odpovídající náplni a cílům práce. Teoretická část je zpracována přehledně, ale využitou zdrojovou literaturu považuji za ne zcela vhodnou pro tento typ práce a to s ohledem na skutečnost, že značná část informací pro tuto úvodní část je čerpána z „hobby“ literatury. Na druhou stranu se nedomnívám, že by tato skutečnost měla zásadní vliv na kvalitu předložené práce. Za hlavní část teoretické části práce považuji podrobné zpracování postupů pro provozní diagnostiku FVS dle platných norem a provozních předpisů. I přes skutečnost, že tyto postupy jsou normativně definovány, nejsou v praxi vždy striktně dodržovány – samotné zpracování diplomantem tedy hodnotím jako přínosné. Určité pochybení spatřuji ve formě odkazů na jednotlivé normy a provozní dokumenty v textu práce – je odkázáno jedním odkazem na zdrojový soubor, což značně ztěžuje čtenáři orientaci v textu a částečně snižuje využitelnost dokumentu v praxi. Na druhou stranu konstatuji, že jednotlivé konkrétní normy a provozní předpisy jsou uváděn v příslušných textových pasážích práce. Velmi kladně hodnotím samotné praktické využití definovaných postupů při provozní diagnostice FVE na objektu T14 VUT v Brně. Diplomant provedl velmi podrobnou analýzu systému a zcela korektně vyhodnotil jeho provozní a technické vlastnosti. Drobnou výhradu mám ke zpracování optimalizačních opatření pro analyzovanou FVE – pro tento typ práce by bylo vhodnější provést více podrobnou analýzu dopadů navrhovaných optimalizačních řešení s důsledkem na budoucí provoz jednotlivých částí FVS. Diplomant v průběhu řešení pracoval samostatně a k řešení dílčích problémů přistupoval věcně a logicky. V kontextu výše uvedeného hodnotím předloženou práci velmi kladně a doporučuji ji k obhajobě. Otázky: 1. Na straně 18 je uvedeno, že je kladen velký důraz na účinnost invertorů – Objasněte pojmy Evropská a Kalifornská účinnost a definujte metodiku jejich určování.

Navrhovaná známka
B
Body
84

Posudek oponenta

Vrána, Michal

Diplomová práce Bc. Romana Kroutila se zabývá provozní diagnostikou fotovoltaických elektráren. Samotná práce je rozdělena do pěti částí, které svými názvy a posloupností do sebe logicky zapadají. Obsahově je teoretický úvod uvedený v první kapitole velmi obecný. Netýká se vždy přímo tématu a kvalitativně by spíše odpovídal průměrné bakalářské práci. Pro jeho zpracování byla použita starší literatura, proto jsou zde uvedeny některé již nepoužívané technologie a neaktuální informace. Autor často zaměňuje odborné názvosloví, nepoužívá jednotné značení pro shodné veličiny mezi jednotlivými kapitolami. Proto se jeví práce jako celek nekonzistentní. Třetí kapitola o efektivitě provozu pojednává o optimalizacích FVE, což je hlavním tématem DP. Dalo by se předpokládat, že autor provede zevrubnou vlastní rešerši této problematiky. Pro zpracování této kapitoly byl použitý jediný zdroj a to článek z internetového portálu TZB-info, a tak nelze mluvit o nestrannosti názoru. Na lepší úrovni jsou zpracovány normy týkající se metodiky kontroly a diagnostiky FVE. Bohužel čtenář se nedozví, z kterých norem jsou jednotlivé odstavce, nařízení a doporučení citované, jelikož citace odkazují pouze na stránku normalizačního ústavu. Taková citace je nedostatečná. Nejlépe mohu hodnotit přínos praktické části, kde autor prezentuje vlastní poznatky získané při vyhodnocování VA charakteristik FV panelů se simulovanými nebo reálnými defekty. V další části této kapitoly je popsána podrobně kontrola FVE instalované na budově T14 fakulty elektrotechniky VUT v Brně. I když u této instalace nebyla shledána žádná významné závada, bylo navrženo optimalizační řešení s kladnou ekonomickou bilancí, sice na hranici rentability, ale i tak hodnotím tento návrh kladně. Odborná úroveň teoretické části mohla být lepší a zabývat se podrobněji samotnou diagnostikou a optimalizací. Zadaných cílů, až na uvedené nedostatky bylo dosaženo, proto hodnotím předloženou práci kladně a doporučuji k obhajobě se známkou C.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

Vavera, Miroslav

posudek viz přiložený soubor

Navrhovaná známka
A
Body
90

eVSKP id 94166