VETEŠKA, M. Konstrukce univerzálního průmyslového robota [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Žák, Jaromír

Student Bc. Michal Veteška řešil po celou dobu práci samostatně a zodpovědně. S dílčími problémy docházel pravidelně na konzultace, kde se aktivně podílel na jejich vyřešení. Oproti původnímu plánu došlo ke zdržení vlivem nečekaných problémů při vývoji, což však nemělo vliv ani na kvalitu práce ani na její samotné odevzdání. Student se s prací zúčastnil i studentské konference EEICT, kde byl jeho projekt vysoce hodnocen. Po formální stránce byla práce zpracována na průměrné úrovni. Student prokázal po dobu řešení diplomové práce značný pokrok v jeho písemném projevu. I přesto by některé části textu stále mohly být zpracovány lépe. Celkově bylo zadání práce bezezbytku splněno a navíc oproti základní variantě rozšířeno o doplňkové senzory a kameru umístěnou na uchopovacím mechanismu ramene. Vzhledem k prokázaným znalostem, samostatnosti a iniciativě nejen při řešení samotné práce ale i při jejím prezentaci na konferenci hodnotím práci stupněm A s 98 body.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Pekárek, Jan

Předmětem diplomové práce studenta bc. Michala Vetešky byla konstrukce univerzálního průmyslového robota. Cílem práce bylo nastudovat a aplikovat nejvhodnější principy konstrukce univerzálního manipulačního ramene průmyslového robota sestávající z pohyblivé a uchopovací části včetně senzorů detekujících polohu v prostoru, aktuální pozici uchopovací části a také sílu úchopu předmětu. Součástí práce bylo také vytvoření nezbytného softwarového vybavení pro řízení pohybu robota z počítače. V teoretické části se autor věnuje zejména průmyslovým robotům, jejich dělení podle využití, jejich běžné mechanické konstrukci, využití pracovního prostoru robota a také rozdělení základních typů pohonů a senzorů používaných v robotice. V praktické části pak student popisuje vlastní konstrukci mechanické části robota, návrh elektroniky pro řízení krokových motorů, diskutuje výběr senzorů a popisuje programovou část robota. Zvolené téma je velice aktuální. Použité studijní prameny jsou vhodné a týkají se bezprostředně jednotlivých řešených oblastí. Formální zpracování práce odpovídá požadovaným normám a je na průměrné úrovni. Vysoký celkový dojem nad praktickou částí bohužel snižuje veliké množství gramatických chyb, překlepů a běžných typografických chyb (např. chybějící „k“ ve slově piezoelektrické na str. 25, tečka za „viz“ na str. 21 a 55, chybějící čárky u vsuvek a vedlejších vět na str. 27, 28, 29 a 31, chybějící konec závorky na str. 29, chybějící tečky na konci věty, různé odsazení odstavců, nevhodné uvádění rovnic, atd.). Z textu práce je ale zřejmé, že se student dostatečně seznámil s řešenou problematikou a teoretické poznatky uplatnil při návrhu a konstrukci robotické ruky. Student také splnil zadání ve všech bodech, proto předloženou práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 94029