ŠÍR, M. Laboratorní napájecí zdroj s digitální řídicí jednotkou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Vorel, Pavel

Diplomová práce se zabývá kompexním návrhem, realizací, ověřovacím měřením i sestavením výrobní dokumentace dvojitého stejnosměrného laboratorního zdroje. Zdroj je vybaven aktivním vstupním usměrňovačem odebírajícím ze sítě harmonický proud, dále digitální regulační, měřicí a zobrazovací jednotkou. Jádrem zdroje jsou dva propustné měniče (2x400W) s impulzními transformátory. Pro zlepšení kvality výstupního napětí je kromě PWM regulace použita i dodatečná lineární stabilizace. Věcné hodnocení: Student v práci zcela samostatně a s vynikajicí kvalitou navrhl, realizoval a zdokumentoval náročné inženýrské dílo. Vedle samotného návrhu, oživení a měření na zdroji realizoval i konstrukční provedení s profesionálním designem. Student má již v oboru výkonové elektroniky velké zkušenosti. Daným oborem se intenzivně zabývá a disponuje zkušenostmi i tvůrčími schopnostmi, kterých nedosahují mnozí pracovníci v oboru s víceletou praxí. Formální hodnocení: Kromě odborných schopností je třeba vyzdvihnout autorovu pečlivost. Práce je psána velmi systematicky a čtivě, také obrázky jsou zdařilé. Celkově hodnotím tuto práci jako mimořádnou a velmi kvalitní, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím výborně. Při úspěšné obhajobě bych ji rád doporučil na některé zvláštní ocenění.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Patočka, Miroslav

Diplomová práce se zabývá realizací stejnosměrného laboratorního napájecího zdroje pro všeobecné použití. Výstupní parametry zdroje jsou 2 x 40V/10A s nastavitelným proudovým omezením. Vstupní část zdroje je řešena jako aktivní síťový usměrňovač se sinusovým průběhem vstupního fázového proudu a s účiníkem blízkým jedničce. Z výstupu aktivního usměrňovače je napájen před-regulátor, řešený jako jednočinný propustný měnič, jehož řídicí obvody jsou realizovány digitálně. Jemnou regulaci výstupního napětí zajišťuje výstupní spojitý regulátor. Zdroj byl navržen obvodově i konstrukčně (včetně digitálního 3D-modelu), realizován a podrobně experimentálně ověřen. Cíle zadání byly splněny bezezbytku. Práce má velmi dobrou formální, pravopisnou i grafickou úroveň. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 91238