MEŠČÁNKOVÁ, V. Vliv iontových kapalin na funkční části lithium - iontových akumulátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Máca, Josef

Paní Bc. Veronika Meščánková se ve své práci zabývá iontovými kapalinami a jejich vlivu na konstrukční prvky lithium iontového akumulátoru. Paní Měščánková pracovala rovnoměrně během celého semestru. K práci v laboratoři přistupovala se značným sebevědomím, kde byl jasně cítit tzv. „tah na branku“. Diplomová práce se skládá ze dvou částí teoretické a praktické. Teoretická část obsahuje dostatečnou základnu znalostí pro provedení praktické části od seznámení se s iontovými kapalinami, elektrochemickými akumulátrory, korozí a elektronovou mikroskopií. Praktická část obsahuje vyhodnocení získaných výsledků jako změn měrných vodivostí a potenciálových oken iontové kapaliny. V práci se nachazí několik překlepů a v popiscích mikroskopických obrázků jsou zaměněny zkratky TEM a REM. Předložená diplomová práce splňuje všechny body zadání, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Sedlaříková, Marie

Paní Veronika Měščánková podala diplomovou práci s názvem : VLIV IONTOVÝCH KAPALIN NA FUNKČNÍ ČÁSTI LITHIUM-IONTOVÝCH AKUMULÁTORŮ. Práce je zaměřená na vzájemné působení elektrodových hmot a dalších komponent lithno-iontových akumulátorů na iontové kapaliny a naopak z hlediska jejich perspektivního užití jako rozpouštědel pro zmíněné akumulátory. Byly sledovány dlouhodobé změny iontové kapaliny (ethyl methyl imidazolium fluoroborátu) vystavené kontaktu s vybranými materiály pro kladnou i zápornou elektrodu, a to měřením elektrické vodivosti této látky. O náročnosti svědčí, že některé korozní experimenty probíhaly déle než 100 dní. Pozoruhodná je základní vodivost použité kapaliny typu EMIM. V průběhu doby však její vodivost plynule klesala až o 25 % bez rozdílu toho, jaký materiál je touto kapalinou exponován. Ve shodě s dosavadními poznatky nejmenší změny byly pozorovány na materiálu známém pod zkratkou LTO (titaničitan lithný). Rovněž to potvrzuje i dobré vlastnosti LTO jako elektrodového materiálu a možnost využití iontových kapalin jako elektrolytu ve spojitosti s tímto materiálem. Tema iontových kapalin v dnešní době nabývá na významu a zejména jejich použití v elektrochemických zdrojích proudu by mohlo přinést zvětšení bezpečnosti Li-iontových akumulátorů. Práce obsahuje některé drobné nedostatky, např. Obr. 8 a 9 je uveden v teoretické části práce, kde není příliš vypovídající a hodil by se více do praktické části. V práci se objevují některé nevhodné formulace, např. na str. 40 „Merala jsem konduktivitu v čase 0 dní“, lépe ihned po přípravě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 94627