BURIAN, V. Vizualizace vícerozměrných dat pomocí webových technologií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Mžourek, Zdeněk

Cílem práce bylo vytvořit interaktivní webové prostředí pro vizualizaci dat popisující progresi Parkinsonovy nemoci. Cíle diplomové práce byly zcela splněny. K řešení se využil programovací jazyk Python a pro zobrazení v prohlížeči jazyky HTML a JavaScript. Student aktivně pracoval během semestru na praktické části práce, a problémy na které během řešení narazil zavčas konzultoval. Zadání řešil zcela samostatně. Výstupem práce je interaktivní webová aplikace zobrazující poskytnutá data skrze paprskový graf ovládaného pomocí interaktivní tabulky. Aplikace je po uživatelské stránce velmi vydařená, a lze s ní jednoduše a rychle analyzovaná data zkoumat. Na sepsání samotného textu práce studentovi bohužel diplomantovi nezbylo dostatečné množství času, což lze poznat na sepsaném textu. I přes tuto výtku se jedná o kvalitní diplomovou práci, a proto práci doporučuji k obhajobě se známkou A (92 bodů).

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Galáž, Zoltán

Diplomová práce se zabývá vizualizací vícerozměrných dat pomocí webových technologií. Student se v jednotlivých kapitolách věnuje problematice vizualizace dat a technologiím použitým při realizaci práce. Po obsahové stránce je práce psána stručne ale přehledně. Po odborné stránce je práce psána spíše průměrně. Interpretace výstupů a jejich diskuse je poněkud stručná a postrádá důkladnější popis aplikace a její využití. Samotná webová aplikace je implementována v jazyce Python a využívá výstupy ve formátu HTML. Webová aplikace navíc prostřednictvím Java Scriptu umožňuje interaktivně volit a zobrazovat data v grafech. Zde oceňuji fakt, že student danou aplikaci testoval ve vícero běžne používaných webových prohlížečích. Po uživatelské stránce je aplikace na vysoké úrovni a poskytuje jednoduchou a rychlou možnost vizualizace vícerozměrných dat. Navzdory mírným nedostatkům se jedná o kvalitní diplomovou práci. Student prokázal dobrou znalost programování ve více jazycích a také znalost webových technologií. Student zadání diplomové práce splnil. Navrhuji výslednou známku A, 90 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 93777