LOVEČEK, L. Určení charakteristiky kónické vinuté tlačné pružiny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Burša, Jiří

Autor při výpočtu charakteristiky kónické pružiny plně využil znalosti z předmětů PP při řešení praktického problému. Pro řešení zvolil adekvátní zjednodušení a dokázal využít adekvátní software (MATLAB) pro numerické řešení rovnic, při jejichž sestavování pro náročné iterační řešení potřeboval významnou pomoc. Provedl základní verifikaci řešení porovnáním s tuhostí válcové pružiny počítanou podle standardních vztahů a pokusil se o validaci porovnáním s experimentálně zjištěnou charakteristikou řešené pružiny. Pouze tato nejobtížnější část problému – analýza výsledků a příčin rozdílů mezi výsledky výpočtového modelu a experimentu – byla nad jeho síly a zde se autorovi nepodařilo dotáhnout práci ke srozumitelným a jasným závěrům. Autor prokázal velmi dobré zvládnutí používání teorie lineární pružnosti a pevnosti pro výpočet složitého problému, ale jeho schopnost analyzovat a interpretovat výsledky byla slabší.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu E
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Žák, Stanislav

Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou kónických vinutých pružin a porovnává analytický model s experimentálními daty. V první, rešeršní, části student adekvátně úrovni bakalářské práce popisuje možné přístupy k výpočtu deformace vinutých pružin a kromě několika drobných chyb (např. chybně uvedeného vztahu při mezivýpočtu stlačení pružiny na straně 25) je tato část zdařilá. V druhé části práce student aplikuje vytvořený výpočtový model na úlohu konkrétní kónické pružiny a výsledky porovnává s experimentálním měřením. Ačkoliv je v práci ověřován výpočetní postup, experimentální data se od vypočtené křivky značně odlišují. Zhodnocení tohoto výsledku není zdařilé, student uvádí několik možných příčin odchylek, v práci ale není dostatečně vysvětleno a zhodnoceno, jaký faktor má na diametrální odlišnost výsledků hlavní vliv a proč. Dále v práci není dostatečně vymezena platnost použité výpočetní metody, tak jak je požadováno v bodu 2) části „Cíle bakalářské práce“ v zadání práce. Student při psaní této bakalářské práce vycházel pouze ze dvou tištěných zdrojů (skript) a pěti internetových zdrojů. Je na zvážení, zda by nebylo vhodnější vycházet z více literárních zdrojů a porovnat přístupy různých autorů k dané problematice. I přes nedostatky v předložené práci ji s hodnocením „C“ doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 92329