JANOVSKÝ, P. Analýza výhod progresivního modulu iMachining softwaru SolidCAM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Polzer, Aleš

Student věnoval ve své bakalářské práci pozornost teoretickému i experimentálnímu řešení zadaného tématu. Citoval 22 literárních zdrojů českých i zahraničních autorů a jen mírně se odchyloval od stylistických a pravopisných pravidel. Bakalář na konzultace téměř nechodil. Aktivně však spolupracoval se zástupci firem SolidCAM CZ a PJ Kovo. Odchýlil se od zadání, poněvadž měl předepsán cíl: "Vytvoření NC programu v řídicím systému Heidenhain a jeho srovnání s NC programem ze SolidCAMu." Sám bakalář v abstraktu uvádí: "Adaptivní obrábění tvořené prostřednictvím modulu iMachining programu SolidCAM je porovnáváno s offsetovou technologií obrábění..." Celkově je předloženou bakalářskou práci možno považovat za velmi dobrou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kalivoda, Milan

Navrhovaná známka

Kalivoda, Milan

Autor vycházel při řešení zadaného tématu ze svých zkušeností a možností firemního zázemí. Dá se konstatovat, že jednotlivé kapitoly své bakalářské práce sestavil logicky a s náplní k věci. Teoretické principy se snažil co nejlépe porovnat s reálnými výsledky. Z toho vychází i volba vzorové součásti k obrábění včetně jejích odlišných materiálů. Přiřazení frézovacích nástrojů k těmto podmínkám je komplikovanější, v rámci možností experimentování je sjednoceno především upínání, což autor zvládnul obstojně. Generování NC kódů pro dráhy nástrojů při obrábění s řídicím systémem Heidenhain je provedeno v programu SolidWORKS a modulu SolidCAM celkem standardně. Vliv geometrie drah je brán samozřejmě v úvahu, totéž platí o mírném omezení pracovních režimů z důvodu pojištění se vůči nežádoucímu rozkmitání nástroje. Tyto skutečnosti jsou doloženy přímo z programu dialogovými okny, popř. doplňující grafikou. Vzhledem k tomu, že jde o velice rozáhlý soubor dat, jsou případné pozdější úpravy řešitelné výhodněji zopakováním celého procesu vygenerování. Při experimentálním testování si toto autor uvědomuje. Přípravné akce před zahájením experimentování jsou pokryty možnostmi výhodného firemního zázemí. Výsledky, především vyhodnocené opotřebení ostří a časové nároky, pak dokládají rozdíly vůči konvenčnímu frézování. I tak je vidět, že určitou omezující roli sem vnáší fyzické možnosti použitého stroje, programy přece jen pracují virtuálně. Celkově lze téma bakalářsklé práce označit za dobře zvládnuté, experimentální část dokládá autorovu snahu o prokázání časové úspory u adaptivního obrábění. Z pohledu typografického ztvárnění se vyskytují opakovaně gramatické chyby.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 89134