KOŘÍNEK, T. Modelování aorty jako laminátu s proměnnou tuhostí lamin po tloušťce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Polzer, Stanislav

V této práci měl student za úkol aplikovat teorii kompozitů při modelování mechanické odezvy aorty. Na začátek je třeba důraznit, že rozsah tématu značně překračuje rozsah bakalářského studia a student musel spustu věcí dostudovat samostatně, ať už jde o popis kompozitních materiálů, kvůli kterým navštěvoval předmět Mechanika kompozitů vyučovaný v magisterském programu nebo základní informace o anatomii, fyziologii a mechanickém chování aorty a proteinů, ze kterých se skládá. Toto zvládl pan Kořínek výborně - o čemž svědčí přehledná a a logická rešerše literatury v úvodu práce. Pro konečnoprvkovou analýzu, jejíž úroveň opět překračuje učivo bakalářského programu, bylo dále nutné stanovit elastické konstanty uvažovaného laminátu, k čemuž bylo nutné přijmout řadu zjednodušujících předpokladů. Všechny jsou opět přehledně v práci uvedeny. Analýzou výsledků dospěl student k závěru, že přes přijatá zjednodušení, lze na daném modelu pozorovat jevy typické pro skutečnou aortu.Student si je také dobře vědom omezení svého modelu, což opět hodnotím pozitivně. Celkově lze říci, že student pracoval samostatně, cílevědomě a předložený text obsahuje jen menší zásahy vedoucího, a proto navrhuji hodnotit ji známkou A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Burša, Jiří

Téma práce je velmi ambiciózní, značně přesahující náplň bakalářského studia. Práce je zaměřena na zvládnutí výpočtového modelování vícevrstvého laminátu pomocí MKP na motivačním příkladu biologického materiálu. Autor musel zvládnout samostatně nastudovat rozsáhlou problematiku z oblasti biomechaniky a konstitutivních modelů vláknových kompozitů a biologických tkání. To zvládl na vysoké úrovni. Vzhledem k obtížnosti problematiky toto zvládnutí samozřejmě nemohlo být bezchybné, nejvýznamnější chyby jsou uvedeny níže. Z pohledu mechaniky lineárně elastických kompozitů je práce bezchybná, tedy i tuto náročnou problematiku vyučovanou v magisterském studiu inženýrské mechaniky autor zvládl na výbornou. Oceňuji i zevrubný popis omezení modelu z pohledu biomechaniky. Výhrady oponenta k získaným výsledkům a jejich velmi omezený praktický dopad souvisí s náročností tématu a nijak nesnižují úroveň zvládnutí problematiky autorem práce. Grafická i jazyková úroveň práce je výborná, stylistické i gramatické nepřesnosti nejsou významné. Nejvýznamnější nedostatky práce: V práci je pojem modul pružnosti bez bližší specifikace používán pro nelineárně elastické materiály v oblasti velkých deformací. Zmatek v určování úhlů vláken mezi obvodovým a axiálním směrem (str. 27) vede k možné dezinterpretaci získaných výsledků. Vztah pro bezpečnost na str. 36 je obráceně – výsledek je ale správný. Na základě předpokladu o nestlačitelnosti materiálu je zvoleno Poissonovo číslo 0,4 (str. 31). Prohlásit vypočítaný modul pružnosti kolagenu za „poměrně přesný“ na základě porovnání s tab. 5.33 je neseriózní. Definice homogenní deformace v poznámce na str. 21 velmi vágní. Vysvětlení parametrů modelu Holzapfel na str. 26 nepřesné – k2 není geometrický parametr. Pro charakterizaci směrového rozptylu vláken ve tkáni aorty se používá parametr b (rov. a tab. 5.1) bez jakéhokoli vysvětlení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 92423