VÁVRA, J. Experimentální stanovení vlnitosti arteriálního kolagenu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Polzer, Stanislav

Tato bakalářská práce zpracovává vědecky dosud neuzavřený problém vlintosti kolagenu v tepnách. Student začal na tématu pracovat od počátku velmi intenzivně, prostudoval řadu zdrojů -především aktuálních vědeckých článků na dané téma, což se projevilo i na pěkné úvodní rešerši. Dále provedl celou řadu testovacích měření a po odladění postupu provedl experimentální stanovení vlnitosti kolagenu na 10 vzorcích vepřových aort s použitím algoritmů vytvořených vedoucím a kolegy ve skupině prof. Burši. Úkolem studenta tedy bylo seznámit se s těmito algoritmy a naučit se je používat, což zvládl dobře. Ověření dosažených výsledků bylo provedeno pomocí předepsání naměřených hodnot jako konstant konstitutivního modelu a proložení dříve provedených dvouosých tahových zkoušek tkáně vepřové aorty tímto modelem. Výsledky naznačují, že je možné daným způsobem stanovovat vlnitost kolagenu v tepnách. Je třeba zdůraznit, že celé téma značně přesahuje rozsah bakalářského studia a student musel velké množství informací dostudovat, což hodnotím velmi pozitivně. Výtky mám jen ke srozumitelnosti vlastní práce, kdy student často nepopisoval postup logicky a bylo nutné velké množství korekcí ze strany vedoucího. Přesto je výsledný text místy stále těžko srozumitelný, což přikládám do jisté míry náročnosti zpracovaného tématu, takže zde případná kritika nechť padá i na vedoucího práce. Celkově považuji práci za podařenou, její výsledky budou přímo využity v připravovaném vědeckém článku a navrhuji tedy, aby studentovi bylo uděleno hodnocení B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Man, Vojtěch

Pan Vávra se ve své práci zabývá stanovením vlnitosti kolagenních vláken v prasečí aortě pomocí polarizované mikroskopie a své výsledky porovnává s již publikovanými daty. Po krátkém úvodu zachycujícím anatomickou stavbu cévní stěny a jejich strukturních částí, přechází autor k popisu určování vlnitosti kolagenních vláken s využitím polarizační mikroskopie Bakalářská práce je psána česky, v textu se vyskytují gramatické a stylistické chyby, překlepy a nepřesné formulace, čímž klesá srozumitelnost práce. Kvalita grafické úpravy je dobrá, ovšem i zde se vyskytují nedostatky. Zejména u tabulek, které příliš zasahují do samotného textu práce a snižují tak jeho přehlednost. Dle názoru oponenta by bylo vhodné vyhnout se také častým poznámkám pod čarou a daný pojem rozvést v příslušné podkapitole (viz str. 15 – elastin). Úvodní teoretická část je poměrně zdařilá bez závažnějších nedostatků. Experimentální část práce uvádí pan Vávra metodami stanovení orientace kolagenních vláken a následně přechází na popis polarizační mikroskopie. Autor posudku by na tomto místě očekával rešeršní studii dostupné literatury pojednávající o vlnitosti kolagenních vláken v tepnách (viz Cíle bakalářské práce, bod 1), která v práci chybí. Dále pan Vávra pokračuje popsáním stanovení vlnitosti kolagenních vláken, krátkým popisem používaného konstitutivního modelu a konfrontaci zjištěných hodnot s poskytnutými daty. V této části postrádá autor posudku větší logickou návaznost a srozumitelnost textu. Taktéž není příliš zřejmé, jaká měření provedl pan Vávra sám. Práci hodnotím známkou C a s odpověďmi na doplňující otázky ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 92422