MUSILOVÁ, P. Energetické využití biomasy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Baláš, Marek

Obsah předložené bakalářské práce koresponduje se zadáním. Práce se skládá ze tří oblastí - rešerše o biomase, jejich vlastnostech a druzích, rešerše o technologiích, kterými je možné energii obsaženou v biomase transformovat na elektrickou energii a rešerše o současných výroben elektrické energie využívající biomasu. Všechny části práce naplňují zadání. Po grafické i formální stránce je práce v pořádku. Studentka pracovala samostatně, využívala konzultací a odpovědi a vznesené připomínky do práce zapracovávala. Celkově je práce na odpovídající úrovni a splnila požadavky kladené na kvalifikační závěrečnou práci. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Brázdil, Marian

Cílem předkládané práce byl obecně popis energetického využití biomasy. V třetím bodu zadání bylo konkrétněji specifikováno vytvořit přehled průmyslových aplikací v ČR. Jedná se o čistě rešeršní téma. Dostupnost zdrojů k tomuto tématu je velmi dobrá, je možné využívat zdrojů i pouze v češtině a existuje několik prací z předchozích let s identickými cíli. S přihlédnutím k zmíněné dostupnosti zdrojů nepatří téma mezi obtížná. Vzhledem k vědeckému zaměření pracoviště je v této oblasti prostor pro vlastní realizaci a přínos, např. v oblasti zplyňování, které bylo možné rozvést mnohem více, stejně jako třetí bod zadání. Výsledná práce cíle zadání splňuje. Ve výsledku se ale jedná spíše o přínos pro autorku, která se musela zorientovat v dané problematice, než o přínos k dalšímu rozvoji. Po formální stránce: práce je přehledná, dobře strukturovaná. Místy se objevují drobné překlepy nebo nepřesnosti, ale jejich množství je v snesitelné míře. Cíle práce byly splněny, práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 93020