TULIS, V. Vliv směru vláken dlouhovláknového kompozitu v okolí díry na napětí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Polzer, Stanislav

Toto téma se zabývá analýzou koncentrace napětí v okolí díry v transvěrzálně izotropním dlouhovláknovém kompozitu. Na úvod je třeba uvést, že kompozitní materiály a jejich modelování se v bakalářském studiu neprobírá a student tak musel nastudovat velkou část této problematiky samostaně. Proto navštěvoval už v zimním semestru předmět Mechanika kompozitů přednášený v magisterském studijním programu. Rešeršní část je zpracovaná samostatně a vcelku přehledně. Vedoucí ji korigoval jen stylisticky. Vlastní analýza je založena na použití algoritmu vytvořeném vedoucím pro předmět Mechanika kompozitů. Student měl za úkol provést citlivostní analýzu a studovat tvar použité funkce pro obtékání vláken v okolí díry na koncentraci napětí v okolí díry. Tato část byla silně konzultována s vedoucím a bohužel někdy i v případech, kdy na řešení problému, stačilo jej zadat na internetu. Stejně tak korekce textu následovaly někdy až po vícenásobném upozornění vedoucího. Tyto výtky jsou důvodem, proč celkově vedoucí navrhuje hodnocení B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Majer, Zdeněk

Bakalářská práce se zabývá posouzením koncentrace napětí v dlouho-vláknovém kompozitu s dírou s využitím konečno-prvkového programu ANSYS. Práce je zpracována celkově na 55 stranách a rozčleněna do 6 hlavních kapitol. V úvodní části autor rozebírá různé typy kompozitů, jejich výhody či nevýhody. Zde bych si dovolil poznamenat, že kompozitní materiály nejsou pouze typu vláknové. Přijde mi přinejmenším zvláštní řadit například částicové kompozity mezi vláknové se specifickým typem vláken atd. V dalších kapitolách autor poměrně podrobně popisuje výpočet jednotlivých mechanických vlastností výsledného kompozitu. Stěžejní částí práce je pak analýza otvoru v kompozitu a vliv umístění vláken kolem tohoto otvoru na extrémní napětí. Byl naprogramován algoritmus pro výpočet metodou konečných prvků pro různé umístění vláken, k čemuž mám i otázku níže. Velmi pozitivně bych ocenil komplexnost a systematičnost prezentovaných výsledků. Velmi dobrá je i zpětná kritická analýza „nedokonalosti“ numerického modelu a nastínění možného dalšího řešení. Z hlediska formální stránky je předložená bakalářská práce na poměrně dobré úrovni, i když bych měl několik poznámek: • Hned v obsahu jsou chyby ve formátu označení veličin. • V úvodu formulace „… V programu Ansys byly vytvořeny 3 vzorky …“. • Na obr. 5-1 je uvedeno „Základní schéma metody konečných prvků“, nicméně to není určitě to, co autor zamýšlel. • V závěru autor rozebírá vliv materiálu na koncentraci napětí. Zdá se mi být nešťastné porovnávat hodnoty z hlediska MPa, asi bych raději zvolil procenta. Závěrem konstatuji, že dle mého názoru, předložená práce i přes drobné výhrady splňuje veškeré požadavky kladené na bakalářské práce a s kvalifikací "B" ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 92425