ŠMARDA, M. Mikrovlnná pyrolýza substrátů odpadní povahy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Jícha, Jaroslav

Bakalářská práce „Mikrovlnná pyrolýza materiálů odpadní povahy“ byla ve smyslu zadání zaměřena tak, aby se posluchač dokázal postupně orientovat v tomto poměrně novém oboru energetického využití odpadů pomocí mikrovlnné pyrolýzy. Možná i proto zadání obsahovalo řadu dílčích cílů, které se později začaly jevit jako příliš detailní. Pro zpracování studentem s pouze základním odborným vzděláním je pak jejich výsledné zpracování dosti povrchní. Z uvedeného důvodu se i některé části zadání nepodařily zpracovat vůbec nebo nedostatečně. (energetické a materiálové bilance, podrobnější ekonomický rozbor). Pokud mám hodnotit rozsah provedené práce, musím uvést, že v práci je zpracována velmi široká oblast energetického využití odpadů i když pouze popisně. To lze s mírnou nadsázkou považovat za vlastní přínos a originalitu. Možnosti přesné technické interpretace popisovaných procesů však narážely na nedostatečné zkušenosti studenta, jak bylo již uvedeno. Práce je proto pouze komentovaným přehledem související literatury a některé závěry, které z něj vyplývají, jsou velmi obecné. Posluchač se práci věnoval celkem svědomitě, značný čas mu zabralo zpracování cizojazyčných textů a informací. Práce je přesto členěna srozumitelně a je doplněna řadou obrázků a tabulek. Některé z nich jsou však bohužel pouze informativní, bez hlubší návaznosti na popisované skutečnosti. Grafická a stylistická úprava práce je v souladu s možnostmi a zkušenostmi studenta a tudíž pouze průměrná. Práce s literaturou se mu naopak docela dařila, práce obsahuje více než tři desítky citací. Student pracoval samostatně, konzultací u vedoucího využíval spíše v závěru práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Gal, Pavel

Cílem bakalářské práce pana Marka Šmardy na téma Mikrovlnná pyrolýza substrátů odpadní povahy bylo provést literární rešerši zaměřenou na využitelnost mikrovlnné techniky pro termické zpracování vybraných druhů odpadů. Téma práce bylo zvoleno aktuálně s ohledem na dosažený stav techniky v zahraničí a rostoucí zájem zpracovatelů odpadů o procesy nedokonalého rozkladu. V práci bylo dosaženo cílů stanovených v zadání pouze částečně. Autor se snažil shrnout velké množství poznatků do co nejkratší formy. Tento komplexní přístup se však projevil na kvalitě práce. Jednotlivé kapitoly v ní na sebe příliš nenavazují a působí stroze. Kvůli snaze zahrnout co nejvíce informací o dalších technologiích se mikrovlnné pyrolýze nevěnuje tolik pozornosti, kolik by si vzhledem k názvu práce zasloužila. Zejména v kapitole 6.7, kde se autor zabývá ekonomickou stránkou pyrolýzy, chybí informace či komentář k investicím, provozním nákladům a výnosům. Zdůrazňuji, že vložení tabulky s informacemi o provozních či ekonomických datech bez bližšího komentáře nemůže být považováno za splnění daného cíle uvedeného v zadání. Bez komentáře byly přidány i obrázky na str. 39. Snaha autora o zkrácená vyjádření k dílčím problémům poměrně široké oblasti termického zpracování odpadů vede v některých případech k nepřesným formulacím. Jako příklady uvádím: - Princip „spalování odpadů“ (str. 12) není formulován správně, doprovodné děje vysušení a ohřev materiálu na zápalnou teplotu nejsou podstatné. Je známo, že rozhodujícími přeměnami při spalování jsou oxidační reakce. - Na str. 13 se píše: „Spaliny, které vzniknou v kotli, ohřívají vodu a následně jsou měněny na páru, která je pomocí potrubí přiváděna do turbogenerátoru pro výrobu elektrické energie. Také se v práci opakují věty stejného významu (str. 16, str. 39). V textu se mimo velkého množství gramatických chyb a chyb v interpunkci (pozn. 3 chyby v abstraktu práce) vyskytuje i množství překlepů, které znemožňují pochopení textu. Rovnice 4 na str. 14 se jmenuje Boudouardova reakce. Dobrý dojem snižuje i grafická stránka práce. Ve stručnosti uvádím: - Překlep ve zkratce ústavu v záhlaví stran - Formátování obsahu - Formátování seznamu literatury - Chybné číslování obrázků (viz obr. 15, 16, 17, 20, 21), které jsou v textu označeny jinými čísly (např. str. 39) - Chybějící obrázky 3 a 19 v seznamu obrázků - Popis v obr. 19 Všechny tyto nedostatky umocňuje práce s literaturou, která je na nízké úrovni. Seznam literatury neodpovídá citační normě ČSN ISO 690. Záhadné je i seřazení literatury. Některé zdroje uvedené v textu neodpovídají skutečnosti (obr. 3, zdroj [24] nebo [31]). Autor splnil zadání s jistými nedostatky, které ale nebrání tomu, aby mohla být práce obhájena. Navrhuji známku D.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis F
Práce s literaturou včetně citací E
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 93283