GALLO, D. Konstrukce karbonové korunky pro vidlici jízdního kola [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Košťál, David

Student ve své práci popsal postup práce na vývoji prototypu karbonové korunky pro jízdní kola značky Favorit. Cílem bylo přesunout výrobu z aktuální kooperace do prostor společnosti. Současně měly být vylepšeny jak cenové, tak časové náklady na výrobu a hmotnost výsledné korunky. Celá práce je napsaná přímočaře a čtivě a prokazuje vlastní roli na praktické zkušenosti při vývoji nového prototypu, která je pro studenta jistě hodnotnou zkušeností. Práce ovšem obsahuje z mého pohledu několik podstatných nedostatků. Prvním a podstatným je neověření prototypu z pohledu funkce. Očekával bych, že bude prototyp i pevnostně testován, jestli vydrží parametry běžné jízdy, alespoň laboratorně. Konstatovat, že byla úspěšně snížena hmotnost součásti je bezpředmětné, pokud není jisté, jestli součástka úspěšně nahradí předchozí hliníkovou variantu. Současně by bylo vhodné, vzhledem k množství problémů doprovázejících výrobu prototypu, absolvovat druhé vývojové kolo o kterém je zmínka v závěru. Z problémů jmenujme například nutné změny v materiálu formy, absence jádra, nevyjmutelnost výrobku z formy a její nutná destrukce, rozměrovou nedokonalost atd. I přes zmíněné nedostatky práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Skřivánková, Vendula

Cílem předložené práce je návrh prototypu korunky na vidlici jízdního kola z kovaného karbonu a formy pro její výrobu. Součástí práce je také výroba tohoto prototypu. Přehled současného stavu poznání je zpracován dostatečně s adekvátním počtem literárních zdrojů. Student popisuje jak vývoj silničních bicyklů se zaměřením na řešený díl, tak i výrobu kovaných dílů z karbonového kompozitu. Konstrukce samotné korunky je volena s ohledem na technologii výroby a použitý materiál (přidáním vhodných zaoblení). Při konstrukci výrobní formy je uvažováno se dvěma variantami, z nichž student zvolil variantu B, u které by měl být výrobek snadněji vyjmutelný z formy. Navržená forma se skládá z pěti dílů včetně jádra, avšak z důvodů komplikací při výrobě technologií rapid prototyping byla forma upravena na pětidílnou bez jader. Samotnou výrobu prototypu provázelo několik problémů a prototyp vykazuje značně množství povrchových defektů, vnitřní vady nejsou diskutovány. Student dobře popisuje, jak se při výrobě dalšího prototypu těmto komplikacím vyhnout. Doporučuji do formy přidat také malý nálitek, který by sloužil k zachycení přebytečného materiálu a zabrání jeho přetékání dělící rovinou. Výkresová dokumentace zahrnuje pouze montážní schéma formy a výkres plechu. Bylo by vhodné také vypracovat technologický (postupový) výkres řešeného dílce. Z přiložené dokumentace není jasná velikost známek jader (slouží k ukotvení jader z ve formě). Navržené konstrukční řešení korunky splňuje zadané požadavky na hmotnost, rozměry i tvar. Konstrukční řešení výrobní formy vyžaduje značné množství úprav, kterých si je student vědom. Celkový rozsah a náročnost předložené práce odpovídá zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 92181