ČEŠKA, M. Nízkomolekulární materiály pro organickou elektroniku a fotoniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Weiter, Martin

Bc. Matěj Češka splnil požadavky specifikované v zadání diplomové práce. Jako přínosné a cenné hodnotím dobré zvládnutí charakterizace účinnosti fotogenerace pomocí metody transientní fotovodivosti, která je z přístrojového i časového hlediska náročná a klade tak velké požadavky na experimentátora i vlastní přípravu experimentu. Na druhé straně jsem v přístupu studenta postrádal větší systematičnost a promyšlenější postup, což se projevilo jak při dodržování stanoveného harmonogramu tak zejména při následném vyhodnocování experimentálních výsledků. Nicméně výsledná práce naplnila zadání a je možno ji doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury C
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse D
Závěry práce a jejich formulace C
Využívání konzultací při řešení práce C
Celkový přístup k řešení úkolů C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Salyk, Ota

Práce se zabývá velmi aktuální problematikou o materiálech pro organickou elektroniku, především elektrickými a optickými vlastnostmi. Je spíše fyzikálního charakteru, jádrem je zkoumání fyzikálních vlastností. Práce má poměrně skromný rozsah, celkem 45 stran a úroveň, svědčící o nedostatečném čase věnovaném pro její zpracování. Přísnější hledisko snese snad jen jazyková úroveň, i když i zde jsou nedostatky. Po jednotlivých kapitolách lze výhrady rozepsat následovně: Úvod je příliš stručný, chybí tam motivace – proč se zkoumá a co se očekává. V Teoretické části – v rovnici (3) Q je elementární, nikoliv celkový náboj. Text není dostatečně doprovázen obrázky, případně odkazy na obrázky v dalších kapitolách, některé stručné kapitoly jsou bez odkazů na literaturu. Vysvětlovaný pásový model polovodičů není vhodný pro organické polovodiče, navíc chybně interpretuje vodivost typu P. Obrázky (2., 4. a 7.) nemají dostatečnou vypovídací hodnotu. V experimentální části je chybně vysvětlována transientní vodivost, postrádám schematické obrázky k experimentům. Ve výsledcích a diskusi – uvádí se absorpční spektra. Označení je jiné než v kapitole 2.3.2, - Lembertův-Beerův zákon. V-A charakteristiky v logaritmickém měřítku ukazují, že měřicí přístroj nebyl vynulován nebo nebyla provedena korekce – obr. 19 a 23. Hovoří se o lineárních částech charakteristik, ale nikde není zmínka o tom, že proud je mocninnou funkcí napětí, a směrnice v logaritmickém zobrazení je vlastně exponentem této mocninné funkce. Jedná se o tzv. proud omezený prostorovým nábojem. Kromě popisu obrázků jsem nenašel v textu pokus o interpretaci. U transientních měření chybí základní údaje o způsobu buzení – vlnová délka, doba, intenzita, napětí, stejně tak zjištěné časové konstanty a jejich interpretace. Celkové hodnocení - práci nebyl věnován potřebný čas a péče, je podprůměrná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků D
Interpretace výsledků, jejich diskuse D
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace D
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 41614