BUŘIL, L. Elektronické cigarety - porovnání z hlediska emitovaných částic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Lízal, František

Pan Lukáš Buřil se zaměřil na velmi aktuální téma – množství částic emitovaných při kouření elektronických cigaret. V teoretické části práce zpracoval podklady potřebné pro popis emitovaného aerosolu, uvedl přehled dostupných typů elektronických cigaret a principy jejich činnosti. Dále zpracoval také způsoby měření koncentrace částic. Experimentální část obsahuje výsledky a analýzu měření množství emitovaných částic jednotlivými typy cigaret pomocí dvou různých přístrojů. Během zpracovávání bakalářské práce student pravidelně konzultoval svůj postup s vedoucím, dokázal nastudovat dostupnou zahraniční literaturu a naučil se ovládat komplikované měřicí zařízení. Celkově jeho práci považuji za dobře zpracovanou a vyváženou z hlediska důrazu na teoretickou a experimentální část.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Elcner, Jakub

Předložená bakalářská práce si klade za cíl zpracovat rešerši v oblasti funkce a zdravotních rizik při používání elektronických cigaret a zároveň provést experimentální ověření velikosti emitovaných částic. Díky tomu lze tuto práci rozdělit na dvě hlavní části. V teoretické části jsou definovány potřebné pojmy, provedena rešerše dostupných typů elektronických cigaret, jejich vlivu na zdraví člověka a v závěru představeny metody využívané při měření aerosolů. Experimentální část poté uvádí přehled přístrojů a softwaru, použitých během provedeného experimentu, definuje vzorky elektronických cigaret použité během měření, postup samotného měření a v poslední části je proveden rozbor dosažených výsledků. Po formální stránce práce splňuje zadání, je vhodně uspořádaná, a kladně hodnotím jak její teoretickou část, která obsahuje rešerši zahraniční literatury týkající se tématu, jež se v základních osnovách strojní fakulty nevyskytuje, tak praktickou část, obsahující sestavení experimentální trati, provedení řady experimentů a vyhodnocení naměřených hodnot. Vytknul bych však řadu překlepů, pár nedostatků v citacích (např. obr. 3 a 41 neobsahují informaci, ze kterého zdroje pochází) či chybný popis tabulek na straně 42, což jsou chyby, které by mohly být odstraněny důkladnější kontrolou před odevzdáním. Dále bych ocenil zpracování schématu měřicí trati formou vektorového obrázku, který by byl v případě technické zprávy vhodnější než ilustrační fotografie doplněné o číselné označení přístrojů. Jde však o drobné nedostatky a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 92191