KIRCHNER, J. Využití nanovláknových tenzometrů pro konstrukci snímačů délky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Pernikář, Jiří

Inkrementální snímače délky patří k základním prvkům měřicích zařízení. Základní požadavky na ně jsou: vysoká rozlišitelnost, spolehlivost, možnost automatizace kontrolního procesu, často i miniaturní rozměry. Zadání práce bylo zformulováno na základě požadavku výrobce speciálních měřicích systémů firmou Mesing Brno, která potřebovala ověřit možnost využití nanovláknových tenzometrů pro snímače délky miniaturních rozměrů. Jedná se o nové prvky, které pro tento účel nebyly dosud použity. Přitom i negativní výsledek je možno považovat za splnění zadání. Student ve spolupráci s firmou Mesing vybral vhodné tenzometry a provedl konstrukční návrh daného prvku. Spolupracoval při výrobě, montáži a odzkoušení funkce. Následně provedl sérii experimentů, které vyhodnotil. Práce byla časově i odborně velmi náročná. Úkol se podařil splnit jen díky mimořádně dobré spolupráce s pracovníky firmy Mesing. Zadání bylo splněno v plném rozsahu. Prosím, aby při obhajobě byly podrobně zhodnoceny výsledky experimentů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kůr, Jan

Diplomová práce navazuje na potřebu firmy MESING instalovat do zakázkových provozních měřicích zařízení miniaturní délkové snímače. Dosud se používají hlavně indukčnostní diferenciální polomostové snímače; jejich další miniaturizace ale dosáhla limitního stavu. Proto MESING hledá nové možnosti řešení a jednou z nich je použití nanovláknových tenzometrů, které nedávno vyvinula francouzská firma Nanolike. Ta dosud nemá s aplikacemi tohoto druhu žádné zkušenosti a nemohla poskytnout bližší informace. Tenzometry Nanolike bylo nutno nejprve modelově odzkoušet a posoudit jejich použitelnost pro další vývoj páčkových snímačů s velmi malou výškou, ale i šířkou. O provedení těchto úvodních rozborů a pokusů jsme požádali Jana Kirchnera, studenta VUT FSI. Tato problematika byla následně zařazena i jako téma jeho bakalářské práce a předpokládáme, že téma bude rozvíjet i v rámci magisterského studia. T. č. neznáme firmu, která by měla takové délkové snímače v nabídkovém programu. Dosavadní řešení hodnotám velmi pozitivně. Diplomant se nemohl opřít o žádný vzor a informace uvedené ve zprávě jsou v oblasti délkových snímačů novinkou. Příkladná je spolupráce diplomanta s vedoucím práce – doc. Pernikářem, CSc. Ten ho vedl nejen k praktickému řešení, ale i k zvládnutí obecných otázek přesnosti. Při použitelnosti nanovláknových tenzometrů pro malorozměrové délkové snímače budou navržená zařízení testována v souladu se zavedenými standardy na přístrojích používaných ke kontrole indukčnostních snímačů (v ČR je MESING jejich monopolním výrobcem a největším dodavatelem); J. Kirchner bude mít tato zařízení plně k dispozici. V rámci bakalářské práce byly provedeny úvodní práce včetně modelových zkoušek. Po prostudování dostupných firemních materiálů a související literatury navrhl diplomant speciální přípravek s výkyvným dotekem a pružným kloubem, který byl následně vyroben. Prvotní měření ukázala, že je účelné zatěžovat tenzometr na tlak a lineární oblast se pak nachází převážně ve 2. polovině pracovního rozsahu tenzometru (44 – 92 %). Dále byla sledována časová stabilita. Výstupem bylo stanovení metodiky a návrh modelů pro další testy. Čas, který měl J. Kirchner na úvodní práce, byl velmi krátký a rozsah aktivit limitoval hlavně termín dodání prvních tenzometrů, ale i výrobní kapacity dílny MESING. Tento handicap nijak neovlivnil rozsah a kvalitu odvedené práce. Autor své myšlenky formuloval stručně, jasně a výstižně. Některé výrazové a gramatické nedokonalosti nesnižují technickou úroveň. V práci je smysluplné pokračovat v souladu s doporučeními v závěru zprávy. MESING zajistí finanční krytí nákladových položek dalšího vývoje, poskytne podporu při jednáních s výrobcem tenzometrů a přirozeně poskytne i technickou podporu. Práci hodnotím velmi pozitivně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 92779