KUBINA, D. Kavitující proudění v perforovaném disku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Rudolf, Pavel

Student Dávid Kubina se ve své bakalářské práci zabývá experimentálním stanovením ztrátových součinitelů pro 5 různých typů clonek. Výzkum je zaměřen především na oblast kavitačního režimu. Předložená práce obsahuje zevrubnou rešerši, popis experimentu, vyhodnocení a prezentaci výsledků. Je nutné vyzdvihnout, že se student zabývá i stanovením nejistot měření. Práce je svým rozsahem nadstandardní a překračuje požadavky běžně kladené na bakalářské práce. Výsledky práce budou využity pro řešení grantového projektu zaměřeného na eliminaci mikroorganismů hydrodynamickou kavitací. V rámci exp. části bylo zaznamenáno obrovské množství dat, která budou předmětem dalšího vyhodnocování a analýzy v rámci diplomové práce. K práci máme pouze dvě připomínky: 1. Není uvedeno k jaké rychlosti je vztaženo Reynoldsovo číslo. 2. Do grafů 13.15 – 13.18 by mělo pro lepší přehlednost být doplněno rozdělení na jednotlivé režimy kavitačního proudění. S radostí hodnotím BP stupněm „A“ a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kozák, Jiří

Autor se v předkládané práci zabývá experimentálním měřením kavitace na clonách. Vlastnímu vyhodnocení experimentálních měření předchází rozsáhlá a pečlivě zpracovaná rešeršní část, ve které autor rozebírá problematiku kavitace a používaných experimentálních metod. Této části textu lze z mého pohledu vytknout pouze nepodstatné nedostatky, které zásadním způsobem nesnižují kvalitu práce. Experimentální část se zabývá měřením šesti clon s různým počtem a rozmístěním průtočných otvorů. Vlastní vyhodnocení je zaměřeno na stanovení ztrátových součinitelů jednotlivých trysek v závislosti na kavitačním čísle. Poněkud matoucím dojmem působí umístění ztrátových křivek snímačů p2-p3 do společných grafů se ztrátovými křivkami získanými pomocí snímačů ve větší vzdálenosti od měřených clon. Z pohledu na tyto grafy vyplývá, že ztráta na cloně je větší, než ztráta na cloně a určitém úseku potrubí. Je třeba konstatovat, že určité vysvětlení tohoto rozdílu se v práci nachází (str. 64, 2. odstavec). V práci je také popsána problematika a postup pořizování vysokorychlostního záznamu kavitace. Získané záznamy jsou součástí příloh předložené práce. Je škoda, že autor v textu nepoužil pořízené záznamy. Vypovídací hodnotu práce by značně zvýšilo, pokud by grafy ztrátových součinitelů jednotlivých clon byly doplněny o obrázky kavitujíciho proudění při několika režimech kavitace. Přes výše zmíněné nedostatky lze konstatovat, že autor zpracoval svou bakalářskou práci na vysoké úrovni. Získaná data a zkušenosti představují dobrý základ pro další studium kavitace v rámci diplomové práce. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 92837