KLIKA, J. Sekundární metalurgie ve slévárnách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Pernica, Vítězslav

Bakalářská práce je literární rešerší na téma sekundární metalurgie ve slévárnách. Student Jiří Klika vypracoval tuto práci v přiměřeném rozsahu, kde shrnul důležité pochody sekundární metalurgii. Ty přehledně rozdělil do dvou hlavních kapitol za atmosférického tlaku a za sníženého tlaku. Využil k tomu více jak 50 literárních zdrojů, což je na tento typ práce nadprůměrné. Dokázal tak, že na dané téma dokáže vyhledat a zpracovat informace. Práce je zpracována přehledně a má logické uspořádání. Grafická i stylistická úprava je na dobré úrovni. Zadání práce nepředpokládalo využitelnost výsledků v praxi, nýbrž rozšiřuje technický obzor studenta v oblasti výroby kovů. Student využil konzultací, jinak pracoval zcela samostatně. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šenberger, Jaroslav

Práce má přiměřený rozsah, pěknou úpravu. Rešerše se zabývá významnými pochody sekundární metalurgie a shrnuje podstatné informace o těchto pochodech. Autor práce použil celkem 55 literárních zdrojů. Práci lze vytknout některé nepřesnosti, které vyplývají ze skutečnosti, že autor na dané téma nebyl ve výuce připravován. Vybírám některé nepřesnosti. Ve slévárnách ČR i velkých s výrobou cca 20 tis. t ročně jsou postupy sekundární metalurgie aplikovány jen zřídka, a to ještě jen ty nejjednodušší, AP, AP s injektáží plněného profilu. Plynulé lití nepatří do postupů primární metalurgie. Obsah vodíku v nelegované oceli 7 ppm je již hraniční hodnota. Obsahy vodíku ve vyráběné oceli na odlitky se pohybují u zásaditých obloukových pecí v intervalu 4 až 6 ppm. Hodnoty síry v Tab. 3 poslední, řádek se týkají převážně vysokolegovaných ocelí, proto jsou vyšší než v řádku 3. Zařízení ASA SKF je v ČR jen jedno. Ve slévárnách oceli se uváděné pochody vakuové metalurgie nepoužívají. Výjimkou jsou jen vakuové indukční pece a těch je také v ČR jen několik. Jedna z nejmodernějších je na VUT. Student při zpracování bakalářské práce vybral z rozsáhlé použité literatury podstatné informace a je zřejmé, že je schopen s literaturou pracovat podle požadavků jeho stupně vzdělání. Z textu je zřejmé, že tématu rozumí. Jako popis postupů sekundární metalurgie na základě literární rešerše je práce nadprůměrná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 92412