NAVRÁTIL, H. Vliv použití sekundární metalurgie na vlastnosti oceli [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Záděra, Antonín

Cílem bakalářské práce bylo provést rešerši na téma vlivu použití pochodů sekundární metalurgie na vlastnosti oceli. Nejprve byla popsána výroba oceli na elektrické obloukové peci a základní podmínky probíhajících metalurgických procesů. Dále bylo provedeno rozdělení základních pochodů sekundární metalurgie včetně popisu jejich vlivu na vlastnosti a mikročistotu oceli. Členění kapitol je provedeno přehledným a srozumitelným způsobem. Práce byla vypracována samostatně na dobré odborné i jazykové úrovni. Student prokázal dobrou orientaci v dané problematice a při psaní své práce čerpal téměř ze 40 literárních zdrojů. Práci doplnil i vlastním statistickým zpracováním provozních dat chemického složení a mechanických vlastností společnosti ŽĎAS, a.s. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Fila, Pavel

Autor beze zbytku splnil stanovený cíl bakalářské práce. Logicky začíná výrobou a zpracováním oceli na elektrické obloukové peci a popisem základních metalurgický procesů na tomto agregátu. Dále pokračuje popisem zařízení a procesů sekundární metalurgie, definicí a charakteristikou nečistot vyskytujících se v oceli a v neposlední řadě velice přehledně hovoří o vlivu základních chemických prvků na technologické vlastnosti ocelí. Hlavní část práce tvoří kapitola 5. Vliv sekundární metalurgie na vlastnosti a čistotu oceli. Zde se autor správně zaměřil na hlavní přínosy sekundární metalurgie, mezi které patří hluboká desoxidace oceli, zvýšení čistoty, snížení koncentrace síry a snížení koncentrace plynů (H,N,O) rozpuštěných v oceli. Všechny tyto přínosy dokumentuje na konkrétním přikladu elektroocelárny ŽĎAS, a.s. včetně detailních výsledků podložených statistikou. Úroveň práce je v některých kapitolách nepatrně zhoršena ne vždy zcela vhodnou volbou skladby věty, často začínají spojkami, ale přesto je z práce jasně zřejmé, že autor popisované problematice rozumí a ví o čem píše. Celkově práci hodnotím velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 92109