BARTOŇOVÁ, P. Definování hlavních materiálových směrů v aneurysmatech abdominální aorty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Polzer, Stanislav

Tématem této práce bylo navrhnout algoritmus pro definování hlavních materiálových směrů ve zjednodušených geometriích aneurysmat aorty. Drtivá většina znalostí požadovaných pro úspěšné zvládnutí tohoto tématu není součástí bakalářského studia a studentka je tak musela nastudovat sama, což zvládla na výbornou, jak je vidět z předložené práce. Rešerše literatury zpracovaná z aktuálních vědeckých článků je na vysoké úrovni a studentka prokazatelně pochopila a dokázala srozumitelně popsat různé přístupy k tomuto problému v současné literatuře. Stejně tak vlastní algoritmus pro natáčení elementových souřadných systémů, který je kompletně její samostatnou prací je nový i v rámci vědecké komunity. Studentka pracovala po celou dobu velmi samostatně a konzultace s vedoucím byly na úrovni doktoranda, kdy se řešili pouze principiální věci, praktické vyřešení daného dílčího problému a jeho popis v bakalářské práci vždy provedla studentka samostatně. Také po celou dobu přicházela s vlastními návrhy na řešení aktuálních problémů, což vedoucí hodnotí velmi kladně. Celkově se jedná o vynikající práci, která značně přesahuje požadavky na bakalářskou práci, a je téměř kompletně samostatným dílem studentky- vedoucí do textu práce téměř nemusel zasahovat. Také přináší nové, ve vědě aplikovatelné poznatky, a proto jednoznačně doporučuji udělit studentce hodnocení A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Slažanský, Martin

Těžištěm práce bylo na základě rešerše navrhnout a aplikovat algoritmus pro definování hlavních materiálových směrů ve zjednodušených geometriích aneurysmat aorty. Rešeršní část práce přehledně, obsáhle a na vysoké úrovni seznamuje čtenáře s aktuální vědeckou úrovní poznání problému. Na základě této rešerše je poté srozumitelně vytvořen algoritmus, který je připojen v příloze. V kódu algoritmu ovšem chybí komentáře k jednotlivým příkazům a pasážím, kód se stává nepřehledným a nejasným. V práci je názorně a srozumitelně vysvětlen postup vytvoření a fungování algoritmu. Vytvořený algoritmus tvoří vědecký přínos v oblasti deformačně napěťových analýz AAA a předpokládá se jeho použití ve výpočtových modelech měkkých biologických tkání při predikci ruptury AAA. Na konci práce je algoritmus aplikován na idealizované geometrie AAA. Je vytvořena deformačně napěťová analýza využívající anizotropní hyperelastický model materiálu. Je zde dokázáno spolehlivé fungování algoritmu v každém z vybraných případů různých geometrií. Výpočtový model však obsahuje uvedené nedostatky: 1. Není jasné, jak byly voleny konstanty modelu materiálu. 2. Analýza konvergence sítě byla proveditelná i přes omezení počtu uzlů. 3. U aplikace válcového souřadnicového systému na šikmou trubici se nabízí jeho přirozené natočení dle sešikmení trubky. Zachování odchylky axiálního směru souřadnicového systému od střednice trubice není dostatečně vysvětleno. 4. Odchylka 1,19 % napětí u modelu válcové trubice by se dala interpretovat jako nepřesnost navrženého algoritmu, což by chtělo více rozvést jakožto možné posouzení přesnosti algoritmu. Celkově práce přesahuje rozsah bakalářské práce a má neoddiskutovatelný vědecký přínos v oblasti MKP analýz AAA. Samotná první část bez realizace MKP modelu přesahuje obvyklé požadavky na bakalářskou práci a je téměř bezchybná. Celkové hodnocení práce je sníženo kvůli závažným nedostatkům v konečnoprvkovém modelu. Práce také obsahuje nezanedbatelné množství gramatických a stylistických chyb. Doporučuji udělit studentce hodnocení B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 92421