NEPOVÍM, P. Mikroskopická charakteristika povrchů pórů intermetalických pěn připravených reakční syntézou z bimetalických směsí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Jan, Vít

Práce Petra Nepovíma se zabývá možností aplikace porézních intermetalických materiálů vytovřených reakční difúzí z bimetalických depozitů. Konkrétní aplikací je v tomto případě použití jako katalyzátoru pro Práce obsahuje zákaldní informace o intermetalikách v teoretické části na kterou navazuje experimentální část, která postupně popisuje proces přípravy experimentálního materiálu z dodaných depozitů, analýzu meziproduktu po difůzním žíhání a výsledky oxidace před vlastními testy katalytické aktivity. Z výsledků katalýzy vyplývají slibné závěry, které naznačují možné užití testovaných intermetalických pěn jako aktivního reagujícího substrátu pro ještě aktivnější katalyzátor. Od přípravy vzorků z CS depozitů provátěl všechny kroky přípravy vzorků a jejich analýzy student sám, s výjinkou SEM analýz a katalýzy. Práce je velmi šitroce rozkročena na velké skupině testovaných materiálů, přesto student dochází k jednoduše formulovaným závěrům. Práce dle mého názoru splňuje požadavky pro bakalářské kvalifikační práce a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kachlík, Martin

Předložená bakalářská práce obsahuje literární rešerši z oblasti kovových intermetalik a jejím cílem bylo popsat fáze a struktury vyskytující se na volném povrchu pórů pomocí materiálů vzniklých tepelným zpracováním z depozitů metodou cold spray. Tyto experimentálně připravené vzorky měly dále sloužit ke zhodnocení jejich petenciálu pro katalytické aplikace. Tato práce je nadstandardní z hlediska rozsahu a pojednává o vědecky velmi aktuálním tématu. Samotný text však vykazuje některé slabiny, které jeho úroveň snižují. Celý dokument má i s hlavičkou a všemi vynechanými listy 80 stran, přesto autor číslování končí na straně 87. Literární rešerše by se mohla šířeji věnovat materiálům s katalytickými vlastnostmi, jejich přípravě a identifikaci pomocí použitých chemických a fázových analýz. Vstupní materiály jsou popsány velmi stručně, patrně s ohledem na jejich zpracování v předchozích pracích. V dokumentu dochází ke značnému prolínání jednotlivých částí a umístění některých údajů do nesprávných kapitol zhoršuje celkovou orientaci v textu. To se také částečně projevuje na nejasnostech ve výsledkové části, kdy autor interpretuje chemická složení získaná pomocí EDX analýzy a vyvozuje z nich složení fázová. Následně svoje závěry neguje nebo upravuje s tím, že měření bylo prováděno na nerovném (neleštěném) povrchu nebo, že se jedná o tenké povrchové artefakty. Práce je zakončena katalytickými experimenty, u kterých autor bohužel nehodnotí vliv povrchu měřených vzorků na výslednou aktivitu, přestože v předchozím textu význam tohoto parametru několikrát zdůrazňoval. Práce obsahuje jen málo gramatických či stylistických chyb a překlepů. Autor zpracoval atraktivní téma se zajímavými výsledky a ačkoliv mám k celkovému zpracování výhrady, hodnotím předloženou práci známkou B / velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 92714