BĚHAL, J. Deformačně napěťová analýza brokových hlavní [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Slažanský, Martin

Student měl v práci provést deformačně napěťovou analýzu brokových hlavní a lůžek ve spolupráci s Českou Zbrojovkou, a.s. Užití metody konečných prvků v této složité úloze překračuje rozsah bakalářského studia a student musel spustu věcí dostudovat samostatně, což zvládl výborně. Student si aktivně nastudoval širokou problematiku zbraňových mechanizmů, což přehledně a obsáhle zpracoval v rešeršní práci. Výpočtový model byl vzhledem k složité problematice konstrukce zbraně a její balistiky a vzhledem k nedostupnosti některých dat významně zjednodušen za použití řady předpokladů. Všechny jsou v práci uvedeny a posléze analyzovány jejich dopady na omezení modelu. Analýzou výsledků dokázal student určit i přes přijatá zjednodušení skutečná riziková místa, která snižovala bezpečnost zbraně. Celkově lze říci, že student pracoval samostatně, cílevědomě, aktivně spolupracoval s konstrukční kanceláří zbrojovky a jeho práce je na vysoké úrovni. Proto navrhuji ji hodnotit známkou A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Majer, Zdeněk

Bakalářská práce se zabývá analýzou hlavní brokové zbraně metodou konečných prvků (MKP). Práce je zpracována celkově na 46 stranách a je rozčleněna do 8 hlavních kapitol včetně úvodu a závěru. Zde mi chybí zejména seznam použitých zkratek a symbolů. Autor postupně rozebírá typy palních zbraní, popisuje funkční cyklus zbraně a nastínil i možné způsoby řešení daného problému. Dospěl k závěru, že analytický popis není pro daný problém dostačující a zvolil tedy přístup modelování pomocí MKP. Ocenil bych spolupráci s firmou ČZUB, která poskytla nejen geometrii hlavně, ale i materiálové vlastnosti. V teoretické části autor uvádí „algoritmus kontroly MS únavové pevnosti“, nicméně v celém zbytku práce již o tom není ani zmínka. Samotná prezentace výsledků je uvedena v kapitole 7. Je zde uvedeno několik zátěžných stavů a jsou vykresleny hodnoty redukovaného napětí. V podstatě ve všech prezentovaných případech jsou překročeny kritické hodnoty. Z toho je patrné, že buď uvedený model naprosto neodpovídá realitě anebo daná zbraň v žádném případě nemůže být takto vyrobena. Autor se na konci kap. 7 zabývá právě „omezením“ výpočtového modelu. Z hlediska formální stránky je předložená bakalářská práce průměrná, uvedl bych několik poznámek: • V podstatě celá práce je psána ve formě „my jsme modelovali“, z toho je těžké usoudit, co je vlastní práce autora. • U obr. 5.5 chybí zdroj citace – při psaní vědecké práce je potřeba klást důraz na úplné označení převzatých myšlenek, obrázků atd. • Několik překlepů, např. popis u Obr. 7.6 apod. Závěrem konstatuji, že dle mého názoru, předložená práce i přes uvedené výhrady splňuje veškeré požadavky kladené na bakalářské práce a s kvalifikací "D" ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 92777