KOPECKÁ, B. Zhodnocení ekonomických dopadů fluktuace zaměstnanců ve společnosti FLÍDR s.r.o. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Hornungová, Jana

Studentka ke zpracování bakalářské práce přistupovala velmi zodpovědně a aktivně. Oceňuji celkovou úpravu, inovativní přístup a množství využitých zdrojů. 1) Bude některý z Vašich návrhů firmou akceptován, případně o jeho zavedení budou uvažovat?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bašta, Josef

Na téma fluktuace zaměstnanců se ve firmách většinou zaměřuje velká pozornost. Často bývá míra fluktuace i jedním ze sledovaných parametrů pro stanovení efektivnosti procesu „Personalistika“. Proto je podle mého názoru tato oblast vhodná i jako téma bakalářské práce. Vyjádření k některým pasážím práce: Jak autorka několikrát ve své práci připomněla, není možné ze sledovaných důvodů odchodů zaměstnanců zjistit prvotní příčiny nespokojenosti, které následně dozrají a vyústí v rozhodnutí odejít. Naše firma se samozřejmě snaží prvotní příčiny vysledovat a reagovat na ně. Podle mého názoru je však zjištění skutečných příčin velmi problematické, mimo jiné také proto, že často nemají úplně racionální základ, zvlášť u stereotypních a hůře placených dělnických profesí, které se ve společnosti FLÍDR vyskytují v hojném počtu. I ze struktury odcházejících zaměstnanců na str. 49 je zřejmé, že většina odcházejících pracovníků je právě z pozice „nekvalifikovaný dělník ve výrobě“. Jako zajímavý údaj by podle mého názoru byl výpočet míry fluktuace po odečtení pracovníků, kteří museli odejít z důvodu poklesu výroby (zejména v roce 2013). Takové odchody byly vynucené vnějšími okolnostmi a žádné opatření na snížení fluktuace by zde nepomohlo. V takových případech jsou náklady bohužel ještě vyšší než při výpovědi ze strany zaměstnance, protože je vypláceno odstupné. Jako mírně problematickou vidím relevantnost údaje o míře fluktuace v České republice, která byla zjištěna průzkumem ve firmách. Tato data mohou být zkreslená, protože vysoká míra fluktuace nepřispívá k dobré image a oslovené firmy mohly údaje přikrášlit, protože skutečné údaje nelze jednoduše ověřit. Závěr: Autorka prokázala velmi dobré schopnosti práce s různými informačními zdroji, nadstandardní analytické, interpretační a formulační dovednosti. Předložená bakalářská práce je velice zdařilá jak po formální, tak i po obsahové stránce. Má logickou strukturu a dobře směřuje k dosažení definovaného cíle. Autorka si jako hlavní cíl práce zvolila vyčíslit a zhodnotit ekonomické dopady fluktuace ve společnosti FLÍDR s.r.o. a následně navrhnout opatření ke snížení fluktuace. Podle mého názoru se jí tento cíl podařilo splnit. Jak bylo také v práci řečeno, neřízená fluktuace v současné době ve společnosti FLÍDR s.r.o. nepředstavuje zásadní problém, ale je jistě dobré mít situaci pod dohledem, k čemuž by mohl přispět zpracovaný dotazník spokojenosti zaměstnanců a určitě zvážíme jeho zavedení. Existuje samozřejmě mnoho dalších opatření, ale autorkou navržená řešení jsou dobře zvolená a jistě mohou přispět k větší motivaci pracovat ve společnosti FLÍDR s.r.o. (to platí jak pro současné, tak i pro potenciální zaměstnance). Hlavní cíl práce považuji za úspěšně splněný bez zjevných problematických bodů, a proto tuto bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji kvalifikačním stupněm B – velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 94579