PORUBIAKOVÁ, O. Sledování obsahu gliadinu v pivu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Úkolem studentky Otílie Porubiakové bylo zpracovat bakalářskou práci na téma Sledování obsahu gliadinu v pivu. V průběhu řešení prováděla analýzy gliadinu ve vzorcích piv metodou ELISA. Studentka pracovala na zadaném úkolu samostatně, systematicky a svědomitě. Při experimentální práci a zpracování výsledků plně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které doplnila studiem doporučené literatury. Jako vedoucí diplomové práce hodnotím laboratorní činnost i dosažené výsledky studentky Otílie Porubiakové známkou A
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Předložená bakalářská práce je zaměřená na analýzu gliadinu v různých pivech. Bakalářská práce v rozsahu 36 stran je napsána přehledně. Členění práce je klasické na úvod, teoretickou část, praktickou část, výsledky, diskuzi a závěr. Teoretická část popisuje výrobu sladu a piva a cestu gliadinu těmito procesy od ječmene až do piva. Zárovň teoretická část shrnuje současné poznatky o problematice stanovení gliadinu v potravinách a je doplněna řadou názorných obrázků a tabulek. Praktická část obsahuje postupy zpracování jednotlivých analyzovaných vzorků piv ke stanovení obsahu gliadinu metodou ELISA. Výsledky jsou zpracovány přehledně v tabulkách i grafech a popsány a komentovány v kapitolách Výsledky a Diskuse. Výsledky i Diskuse vhodně dokumentují praktickou část. Diskuse výsledků je obsáhlá ale výsledky mohly být lépe diskutovány s legislativou upravující obsah lepku v bezlepkových potravinách. Závěry bakalářské práce jsou formulovány jasně a přehledně a odpovídají experimentálním výsledkům. Práce obsahuje celkem 23 citací, byly využity nejen odborné monografie ale i původní práce v domácích a zahraničních časopisech. Formální stránka práce je na dobré úrovni, grafické zpracování je provedeno vkusně a přehledně. Rovněž stylistická úroveň je velmi dobrá. K práci mám několik dotazů: 1. Jaký je vztah mezi gliadinem a lepkem? 2. Jaký je legislativní limit obsah lepku v potravinách se sníženým obsahem lepku (s velmi nízkým obsahem lepku) a v potravinách bezl lepku?
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 91176