ZÁTYIK, J. Směrové reprezentace obrazů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Průša, Zdeněk

Student pracoval soustavně celý rok a pravidelně docházel na konzultace. Odevzdaná práce splňuje zadání ve všech bodech.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Využití literatury A 10/10
Formální zpracování práce B 17/20
Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Rajmic, Pavel

Diplomová práce Bc. Jána Zátyika se věnuje moderním a netradičním způsobům reprezentace obrazu. Už tento fakt naznačuje, že téma práce je velmi náročné, neboť student si musel nastudovat velké množství informací z různých zdrojů. Práce je vhodně členěna na kapitoly a jejich části, informační obsah je na velmi kvalitní úrovni. Práce je psána bez překlepů, přehledně, avšak na můj vkus jsou používány příliš často holé věty. Z psaného projevu je zřejmé, že student ví o čem píše. Grafické a typografické zpracování je zdařilé, práce obsahuje velké množství obrázků, grafů a kvalitních schémat. Vypracování zcela splňuje náročné zadání práce. Podle mého názoru student vyniká především v praktické části, kde musel nejen nastudovat a modifikovat funkce jiných autorů, nýbrž naprogramoval také řadu svých funkcí. Teoretická část je poznamenána tím, že se jedná o matematicky náročnou oblast zpracování signálů; Bc. Zátyik občas sklouzne k opisování definic a k vyjmenovávání vlastností transformací, aniž by bylo jasné, zda do hloubky porozuměl jejich smyslu. Student pracoval s řadou literárních zdojů, včetně článků v angličtině. Dovolím si nyní několik výtek k práci. Asi nejvíc mi chybí úvodní část, která by shrnovala, co je to vektorový prostor, vektor, báze, duální báze, biortogonalita, frame apod. S těmito pojmy se pak běžně pracuje a není na co se odvolat. Možná i proto vznikají některé nepřesné věty typu „na obrázku vidíme Fourierovu transformaci jedné báze“ přičemž správně má znít „...transformaci jednoho bázového vektoru“. Nebo v části o transformaci WaveAtom se nepíše, o jaký duální frame se jedná (zda o kanonický nebo jiný). Nalezneme také drobné nedostatky jako skloněné pí, imaginární jednotka j. Dále není pravda, že vztah (7) prezentuje bázi prostoru L2 – je tomu tak pouze pro speciálně volené parametry a, b. Práci volím vzhledem k obtížnosti velmi kladně a v případě, že student bude správně reagovat na doplňující otázky, navrhuji hodnocení A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 42/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 19/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 40104