HLADÍK, J. Spínané síťové zdroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Patočka, Miroslav

Bakalářská práce se zabývá problematikou spínaných síťových zdrojů. V rámci práce byl obvodově i konstrukčně navržen, vyroben, úspěšně oživen a experimentálně ověřen zdroj koncipovaný jako jednočinný propustný měnič s výstupními stejnosměrnými parametry 32V/10A. Student pracoval velmi samostatně jednak v oblasti teoretické při návrhu zdroje, jednak v oblasti praktické při realizaci zdroje. Během prací prokazoval vynikající orientaci a znalosti jak v oblasti výkonové elektroniky, tak i obecné elektroniky. Předloženou práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Martiš, Jan

Jádrem bakalářské práce je návrh spínaného zdroje s výstupním napětím 0-32 V a proudovým omezením 0-10 A (obojí nastavitelné). První část práce se také práce zabývá úvodem do teorie elektrických měničů, spínaných zdrojů a jejich řízení. Obsahem práce je návrh všech částí zdroje (síťový napaječ, měnič, transformátor, LC filtr, pomocný zdroj, řídicí obvod,...) včetně návrhu desek plošných spojů a následnou konstrukcí a oživením, což svou složitostí převyšuje obvyklý rámec bakalářských prací. Věcné hodnocení: Jedná se o poměrně kvalitní práci, je patrné, že student problematice celkem rozumí, styl psaní je v pořádku. Ojediněle se v textu objevují nepřesnosti nebo nepodložená tvrzení, např. "Maximální teplotu křemíkového čipu Tjmax, kterou udává výrobce tranzistoru, nelze brát příliš vážně", v rovnici 4.35 chybí násobení vypínací dobou, u elektrolytických kondenzátorů (v meziobvodu a na výstupu) by bylo vhodné zohlednit efektivní proud. Většinou se nejedná o příliš zásadní chyby a naprostá většina práce je v pořádku. Formální hodnocení: Úprava práce je dobrá a je psána přehledně, gramatické chyby se téměř nevyskytují. V kapitole 4.9.2 Kaskádní regulace, kde je popisováno zapojení řídicích obvodů s odkazem na označení součástek, bych uvítal výňatky popisovaných částí ze schématu, aby čtenář nemusel současně nahlížet do příloh. Je také nutné ocenit čas a úsilí, kterou autor musel věnovat návrhu, konstrukci a oživení zdroje. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 91285