SCHRÖTTER, J. Řízení střídavých elektrických pohonů v prostředí Simulink Real-Time [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Pohl, Lukáš

Tématem bakalářské práce bylo vytvoření platformy pro řízení střídavých elektrických motorů pomocí Simulink real-time. Hlavním cílem bylo prozkoumat možnosti karty MF624 pro řízení v reálném čase. V posledních letech došlo k velkému množství změn v modulu Simulink real-time (dříve xPC target) a bylo proto nutné ověřit fungování stávající karty v novém prostředí. V souvislosti s použitím této karty bylo nutné překonat několik překážek, které se v průběhu práce vyskytly. Ovladače z knihovny Simulink již nebyly aktuální a bylo nutné si je po zdlouhavém ladění vyžádat od výrobce karty. Náročnost prostředí Simulink real-time na cílový procesor jsou značně velké a výsledná vzorkovací frekvence musela být vhodně zmenšena i přestože se jednalo o poměrně výkonný procesor. Rozhraní enkodéru pro měření otáček motoru není dostatečně konfigurovatelné a spolehlivě měří otáčky motoru pouze v režimu bez resetování polohy index pulzem. Kromě těchto nedostatků byl také problém se stabilitou PWM pulzů (jejích fázový posuv) a jejich nastavením do bezpečné hodnoty. Přes všechny uvedené problémy se studentovi podařilo realizovat kaskádní řízení synchronního motoru s permanentními magnety. Na konzultace chodil pravidelně v průběhu obou semestrů a nenechával nic na poslední chvíli. Student prokázal znalosti vyžadované od absolventa bakalářského studia a navrhuji mu hodnocení výborně 92b (A).

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Veselý, Libor

Předložená bakalářská práce se zabývá návrhem řízení PMS motoru v prostředí Simulink Real-Time. Zadání lze považovat po stránce teoretické za obtížnější. Práce je logicky a přehledně rozdělena do sedmi kapitol, které mají odpovídající rozsah. Práce je po grafické stránce na dobré úrovni. Pouze není vhodné používat anglických popisků ve schématech a obrázcích. Při popisu konektorů u výkonové desky, by bylo vhodné je na obrázku vyznačit. V práci nalezneme několik nepravdivých tvrzení. Index pulz u inkrementálního enkodéru není generován jednou za minutu. Konektor J5 neslouží k připojení přerušovacího rezistoru. Rovnice (1) je chybná. Pokud je uvedena skutečnost, že průběh rychlosti je zašuměný, a proto musí být provedena filtrace experimentálně nastaveným filtrem, bylo by vhodné poskytnout naměřená data. Musím ocenit splnění dosti ambiciózního plánu a tím je řízení proudové smyčky v prostředí Simulink Real-Time s kartou MF624. Student prokázal orientaci v dané problematice. Zadání bakalářské práce bylo splněno ve všech bodech. Práce svědčí o bakalářských schopnostech studenta a doporučuji ji k obhajobě. Navrhuji hodnocení B - 80.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 94497