SEDLÁČEK, F. Spektrální metoda identifikace parametrů motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Pohl, Lukáš

Student Filip Sedláček vypracoval bakalářskou práci na téma Spektrální metoda identifikace parametrů motoru. Po vybavení základními znalostmi neparametrických metod identifikace, pracoval samostatně a další znalosti čerpal z poskytnuté literatury. Přesto, že si student rozvrhl práci rovnoměrně přes oba semestry, tak se v posledních týdnech ocitl v časové tísni, což se mohlo nepatrně projevit na prezentaci dosažených výsledků. Problematika odhadu frekvenčního spektra přesahuje předměty probírané v bakalářském studiu a zařazuje tak práci mezi obtížnější. Po úspěšné identifikaci parametrů modelu synchronního motoru bezproblémově přenesl nabyté teoretické znalosti do testování na reálném motoru. Celkově práce přináší ucelený přehled o správném postupu při získání spektra vstupních a výstupních signálů a jejich použití pro neparametrickou metodu identifikace parametrů motoru. Práci hodnotím jako výbornou 92b (A).

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Buchta, Luděk

Pan Filip Sedláček vypracoval bakalářskou práci na téma: Spektrální metoda identifikace parametrů motoru. Zadání bakalářské práce lze považovat za náročné po odborné i časové stránce. Student při řešení zadání úspěšně proniknul do problematiky spektrální analýzy, volby oken a jejích parametrů. V teoretické části provedl podrobné matematické odvození korelační metody a spektrální analýzy. Preciznost odvození naznačuje, že student musel výrazně čerpat z cizojazyčné literatury. Analyzoval vliv frekvence vzorkování, volby okna a segmentace na výpočet spektra. Následně navrhl algoritmus identifikace, který ověřil simulacemi a reálným experimentem, během kterého provedl identifikaci elektrických parametrů synchronního motoru v otevřené i uzavřené smyčce. Samotná práce je psána v logickém sledu. Rozsah kapitol je vyvážený a délka odpovídá jejich důležitosti. Pouze v poslední kapitole, která se zabývá identifikací parametrů synchronního motoru, bych ocenil podrobnější popis provedeného experimentu. Nejsem schopen ohodnotit práci z hlediska gramatické správnosti, protože je psána ve slovenštině. Po odborné stránce se v práci vyskytuje pouze pár drobných chyb. Ve stavové rovnici 2.3 generátoru PRBS přebývá jedna jednička. Na str. 33 je uvedeno, že odstup signálu od šumu je roven jedné, s tím nemohu souhlasit. Měřítko osy frekvence jednotlivých frekvenčních charakteristiky na obr. 4.22 je zkreslené. Průběhy grafů uvedených v příloze 1-4 nemohly být měřeny v sekundách. Autor rovněž nesprávně pracuje s citacemi, zdroje [1, 6] nejsou citovány v textu. Zadání práce považuji za zcela splněné. Student během řešení práce prokázal teoretickou zdatnost, která je na bakalářském studiu nadprůměrná a výborné schopnosti, proto práci doporučuji k obhajobě s hodnocením A 95 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 94498