MACURA, J. Bezdrátový sběr dat v průmyslovém prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolouch, Jaromír

Pan Macura měl za úkol navrhout systém pro bezdrátový sběr dat v průmyslovém prostředí. Předpokládané nasazení tohoto řešení je pro zjednodušený systém sběru naměřených dat z testerů rozmístěných ve výrobní hale, která nemá internetové připojení. Specifickým požadavkem byla jednak odolnost vůči průmyslovému rušení a také silné zabezpečení citlivých dat před neoprávněným odposlechem. Studentem podrobně rozebraný a následně zvolený systém ZigBee splňuje robustnost sítě ohledně rušení díky MESH technologii a nedostatek zabezpečení je eliminován vlastním šifrováním dat v mikrokontroléru standardem AES-256, neboť samotný ZigBee protokol nabízí pouze AES-128. Student realizoval 4 samostatné moduly demonstrující funkční ZigBee síť, které byly předvedeny. Projekt doporučuji k obhajobě. Hodnocení práce v bodech: 1. Splnění zadání 50 z 50 2. Aktivita během řešení a zpracování práce 20 z 20 3. Formální zpracování práce 15 z 20 4. Využití literatury 10 z 10 Posudek vypracoval konzultant Ing. Ondřej Pavelka, Honeywell, spol. s r.o. – HTS CZ o.z. Brno.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Kubíček, Michal

Student navrhl a realizoval síť zařízení založenou na technologii ZigBee, která má sloužit ke sběru dat ze senzorů v průmyslovém prostředí. Členění práce není dobře zvoleno. Velmi krátký úvod práce následuje šest (!) kapitol, které popisují samotný standard ZigBee. Tento popis je pro potřeby práce zbytečně podrobný, navíc není vztažen k potřebám zadání, a působí tak jen jako výplň. Následné porovnání jednotlivých modulů ZigBee by mělo být provedeno přehledněji, nejlépe uvést v jedné tabulce všechny klíčové parametry všech porovnávaných modulů. Ani další systémové volby nejsou řádně zdůvodněny - volba mikroprocesoru ATmega32, volba šifrování AES256. Komunikační protokol a způsob opakování přenosů nejsou řešeny vůbec. Požadavky na systém jsou v úvodu práce uvedeny jen velmi obecně, rozhodně z nich jednoznačně nevyplývá vhodnost použití standardu ZigBee (byť tuto volbu považuji za korektní). Není jasné, jaký počet senzorů má být v síti, s jakou frekvencí bude sběr dat probíhat, zda je požadováno bateriové napájení atd. Student prohlašuje, že jím vybrané řešení je "nejvhodnější" či "nejvýhodnější", aniž by to fakticky podložil. Po formální stránce je práce na průměrné úrovni, v textu se vyskytuje mnoho hovorových výrazů, slangu a gramatických chyb. Kvalita některých obrázků je nevyhovující (malé písmo). V práci je velké množství převzatých obrázků a tabulek, které jsou navíc ve většině případů s anglickými popisky, což je v česky psané práci nepřijatelné. Odkazy na obrázky v textu nejsou správné (posunuté číslování). Dle informací v práci student úspěšně realizoval jednoduché zařízení pro sběr dat (vysílací modul s mikrokontrolérem a čidlem teploty), vytvořil potřebný firmware (s využitím existujících knihoven) a provedl základní test funkce systému. Postrádám ověření funkčnosti systému v průmyslovém prostředí, zjištění jeho odolnosti vůči rušení, stanovení reálné propustnosti a dosahu. Přes uvedené výtky doporučuji práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 93383