TEOFIL, D. Návrh a konstrukce výměníku tepla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Foral, Štěpán

Student Daniel Teofil se ve své práci zabýval návrhem, konstrukcí a proměřením tepelného výměníku určeného pro výukové účely na pracovišti ÚEEN, FEKT VUT v Brně. Na základě dostupného materiálu nejprve sestavil program pro výpočet základních parametrů. Student dále tepelný výměník navrhl, sestavil a provedl proměření výstupních teplot. Samotný tepelný výměník je nyní možno využít jednak jako laboratorní úlohu, jednak může být využit jako základ dalších studentských prací nebo jako demonstrační úloha ve výuce. Student po celou dobu řešení pracoval samostatně, konzultace s vedoucím práce využíval cíleně k řešení konkrétních problémů. Byl schopen sám hledat příčiny vzniklých problémů i v celkem obtížné problematice přenosu tepla v přechodovém režimu proudění. K vyhodnocení výsledků použil nad rámec práce program ANSYS, kterým částečně vysvětlil rozdíly mezi experimentálními a teoretickými hodnotami. Po formální stránce je možné říci, že práce samotná je sepsána jasně, stručně a přehledně. V některých částech by ovšem problematika mohla být rozvedena více do detailů. V některých částech je rovněž možné vytknout jisté gramatické a stylistické nedostatky. Student použil celkem 13 zdrojů, z toho 4 anglické, s ohledem na praktické zaměření toto považuji za absolutní, ale dostačující minimum. Obrázky a grafy jsou na dobré úrovni a dobře doplňují text. V přílohové části by ovšem rovnice trendů v grafech mohly být přepsány tak, aby odpovídaly osám. Student zpracoval zadané téma komplexně, body zadání splnil bez výhrad. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji 91 body, tedy stupněm A.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Vojáčková, Jitka

Práce studenta Daniela Teofila se zabývá návrhem a konstrukcí výměníku. V první části student zpracoval postup návrhu výměníků pomocí -NTU metody. Na základě zpracované teorie si student vytvořil výpočetní program v prostředí Matlab. Dále navrhl konstrukci výměníku i s výkresy a výměník sestrojil. Na výměníku proběhlo několik měření, kde se měnil průtok teplonosného média a vstupní teploty. Se stejnými vstupními hodnotami byl proveden i výpočet v programu Matlab. V závěru práce se student zamýšlí nad rozdíly výsledků simulace a měření. Vytvořil i model v ANSYS, kterým zpochybňuje dříve zavedené předpoklady. Ve zdrojovém kódě byla bohužel nalezena chyba u výpočtu Nusseltova čísla teplejší vody pro turbulentní proudění. Je zde chybně uveden vzorec pro přechodovou oblast proudění, který by mohlo ovlivnit celý výpočet. Práce je zpracována v plném rozsahu zadání a na úrovni, která je kladena na bakalářskou práci. Práce obsahuje pouze malé nedostatky (např. špatná jednotka v seznamu symbolů a zkratek u průměru trubky). I přes uvedenou chybu ve výpočtu hodnotím práci kladně známkou B/83 bodů a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
83

Otázky

eVSKP id 94589