ŠIMEK, O. Testovací úlohy a experimentální zařízení pro jaderné reaktory typu VVER [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Vojáčková, Jitka

Student Ondřej Šimek v bakalářské práci velice přehledně zpracoval problematiku jaderné bezpečnosti s návazností na bezpečností analýzy prováděné deterministickými metodami. V úvodu se věnoval vývoji technologie reaktorů VVER, dále zpracoval přehled všech významných testovacích zařízení pro reaktory typu VVER a zmínil testovací úlohy pro reaktory typu VVER. V praktické části student přepočítal jednu vybranou testovací úlohu pomocí neutronově-fyzikálního programu PARCS a porovnal výsledky s referenčními hodnotami. Práce je zpracována přehledně a logicky. Problematika bezpečnostních analýz není jednoduché téma, ale student se jí chopil velice dobře. Přínosem práce je i přehled experimentálních zařízení a testovacích úloh. Student použil velké množství zdrojů, převážná část jich je zahraničních. Pravidelně chodil práci konzultovat a pečlivě zpracoval všechny body zadání. Práce obsahuje drobné stylistické nedostatky a nepřesnosti, ale i přes to práci hodnotím A/95 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Foral, Štěpán

Student se ve své práci zabýval testovacími úlohami a experimentálními zařízeními pro jaderné reaktory typu VVER. První část práce věnována rozboru jaderné bezpečnosti, problematice verifikace a validace výpočtových programů. Druhá část práce je věnována popisu testovacích zařízení pro verifikaci a validaci kódů. Ve třetí části práce je proveden výpočet benchmarkové úlohy pomocí programu PARCS a výsledky výpočtu jsou porovnány s publikovanými daty vypočtenými pomocí programu CRONOS. Řešené téma je s ohledem na vědecké aktivity na ÚEEN aktuální. Dává stručný, ale dobrý přehled o experimentálních zařízeních pro validaci programu. Jsou zde popsána i méně známá zařízení. Výpočtová část může být dále rozšířena v diplomovou práci, eventuálně může posloužit jako podpůrný zdroj pro vědecké aktivity na ÚEEN. Co se týče samotné třetí části, myslím si, že výsledkům výpočtů mohla být věnována větší pozornost. Hlubší rozbor výsledků by byl zajisté velmi zajímavý. Velmi oceňuji, že z úctyhodného počtu 54 citací jich je valná většina psána v anglickém jazyce. To má sice za nepřímý následek, že se v textu se nachází vcelku velké množství nepřesných překladů odborných termínů, ale s ohledem na stupeň studia studenta a velké množství zpracované literatury je tento nedostatek pochopitelný a omluvitelný. Na druhou stranu je možné se v práci setkat i s formulacemi typu „validace je jakési prokázání a hodnocení výpočtového systému“, které patří spíše do populárně naučné literatury, event. by se v práci neměly vyskytovat vůbec. Toto kazí jinak dobrý dojem z teoretické části. Obrázky mají většinou velmi dobrou úroveň a jsou přehledné. Celkově mohu říci, že by každá ze tří částí práce mohla být zpracována jako samostatná bakalářská práce, ale v současné podobě tvoří ucelené dílo, které komplexně zpracovává danou problematiku. Všechny cíle práce byly splněny, práci doporučuji k obhajobě s celkovým počtem 91 bodů, hodnotím ji tedy stupněm A.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 94098