HROMÁDKA, M. Spolupráce elektrárenských bloků - optimalizace provozních parametrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Mastný, Petr

Předložená práce je zpracována na úrovni odpovídající znalostem a zkušenostem autora. Na úvodní část práce, která je věnována problematice Rankin-Clausiova cyklu u tepelných elektráren a možnostem zvyšování účinnosti u tepelných oběhů navazuje praktický výpočet paralelní spolupráce elektrárenských bloků. V teoretické části práce se vyskytuje několik nepřesností: - technologické schéma na obr. 3.2 a i-s diagram na obr. 3.3 jsou platné pro zjednodušující předpoklad zanedbání tlakového přírůstku na napájecím čerpadle. Takto popsaný tepelný oběh není přesným popisem Rankin-Clausiova cyklu. - rovnice 3.5 odpovídá zjednodušenému tepelnému oběhu (ik’ = inv’) a ne skutečnému oběhu - v rovnici 3.18 není započítána účinnost nízkotlakého ohříváku Tuto část práce hodnotím jako průměrnou a to především z důvodu výše uvedených připomínek. Praktickou část práce hodnotím velmi pozitivně – autor sestavil jednoduchý výpočetní program pro stanovení jednotlivých parametrů tepelného oběhu pro různé typy technologického zapojení. Program se po drobných úpravách bude moci využít pro podporu výuky v oblasti tepelných elektráren. Autor v průběhu řešení práce pracoval samostatně a k problémům vzniklým v souvislosti s řešenou problematikou přistupoval aktivně. Práci hodnotím jako velmi dobrou a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Wasserbauer, Vojtěch

Bakalářská práce Martina Hromádky se zabývá optimalizací provozních parametrů elektrárenských bloků. V teoretické části práce student popisuje jednotlivé prvky elektrizační soustavy a úskalí jejího provozu. Dále vysvětluje funkci tepelných elektráren a popisuje možnosti pro zvýšení jejich účinnosti. V práci jsou také rozebrány podpůrné služby, které elektrárenské bloky obvykle poskytují. Autor práce také popisuje výpočty pro optimální rozdělení výkonu mezi dva paralelně pracující elektrárenské bloky. Hlavní částí práce jsou matematické modely vytvořené v programu Microsoft Excel pro technologické výpočty elektrárenských bloků a optimalizaci jejich parametrů. Matematické modely bohužel postrádají legendu, která by vysvětlovala barevné značení buněk a způsob zadávání vstupních hodnot. Kvůli tomu působí celý model nepřehledně. Zároveň chybí podrobný popis funkce i obsluhy modelů v textu práce. V práci se také vyskytují gramatické i formální chyby. Bakalářská práce je zpracována zodpovědně a vychází z vhodné literatury. Hlavním přínosem jsou matematické modely, které výrazně zjednodušují výpočty týkající se tepelných elektráren. I přes drobné připomínky hodnotím práci jako přínosnou a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 94060