NAGY, P. Návrh záložního zdroje pro teplárnu Červený mlýn [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Orságová, Jaroslava

V předložené bakalářské práci byl navržen koncept nezávislého záložního napájení pro účely odstavení zdrojů paroplynové teplárny Červený mlýn. Řešení vychází z hodnocení několika variant provedení záložního zdroje – akumulátorů, setrvačníku a dieselagregátu. Všechny jsou dimenzovány tak, aby zajistily napájení nezbytných pohonů a zařízení důležitých pro uvedení zdroje do klidu při rozsáhlé systémové poruše v síti. Práce je provedena přehledně a srozumitelně, ale místy je problematika návrhu velmi zjednodušena - především v pohledu na stanovení celkového potřebného výkonu záložního zdroje. Podobně je to i v případě jednotlivých kritérií, které autor používá pro vyhodnocení optimálního řešení. Vzhledem k tomu, že se jedná o napájení části vlastní spotřeby konkrétní teplárny, uvítala bych v práci také zmínku o způsobu a místě připojení navrhovaného zdroje. Po formální stránce musím vytknout to, že v seznamu symbolů a zkratek autor nerespektoval pravidlo používání kurzívy u symbolů veličin a ve vztazích a rovnicích navíc pak používal symboliku zcela odlišnou. Také způsob citování zdrojů odkazy na konci jednotlivých odstavců nepovažuji za vhodný. Přes uvedené připomínky konstatuji, že bakalářská práce splnila zadání a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Vrána, Michal

Bakalářská práce studenta Pavla Nagy se zabývá návrhem záložního zdroje pro teplárnu Červený mlýn. V úvodních kapitolách student popisuje stávající stav řešení nouzového napájení teplárny a přehled zařízení vyžadujících nepřetržité napájení k omezení ztrát v době výpadku elektrické energie. V následujících kapitolách jsou popsány návrhy záložních systémů několika rozdílných technologii. Závěrem je vybrána optimální varianta jak z ekonomického hlediska, tak z hlediska zastavěné plochy. V úvodu postrádám podrobnou rešerši řešeného problému. Přesto, že dle pokynů práce byla koncepce záložního zdroje již předem omezena na několik variant, bylo možné zhodnotit přínos použití některého nekonvenčního řešení. Pro výpočet kapacity akumulátoru a hodnoty odebíraného proudu jsou použity velmi zjednodušené výpočty neodpovídající úrovni bakalářské práce. Stejně tak při výpočtu celkového potřebného výkonu dieselagregátu je postup návrhu velmi zjednodušen. Menší rozsah práce a nedostatečné zdroje na zpracované téma snižují její celkovou úroveň. Souhrnně i po formální stránce je práce slabší a ani nadstandartní gramáž listů ji na váze nepřidává. Se zmíněnými výhradami jsou splněny všechny požadované cíle, proto doporučuji k obhajobě se známkou E.

Navrhovaná známka
E
Body
59

Otázky

Jára, Jaroslav

Bakalářská práce odpovídá v plném rozsahu zadání. Dobře popisuje danou problematiku od teorie po praktický návrh konkrétního zařízení. Zabývá se i alternativním řešením záložního napájení. Jedná se o využití průmyslového setrvačníku, nebo velkokapacitní baterie. Ukázalo se, že tato řešení jsou možná, v případě setrvačníku navíc šetrná k životnímu prostředí. Jsou však neekonomická. Ne zcela zřejmý a málo důrazný je bod 9.1.4 pojednávající o výsledném výkonu dieselagregátu. Pomohlo by přehledové schéma zahrnující navrhovaný zdroj a z něj napájená elektrická zařízení. Bakalářská práce byla v akciové společnosti Teplárny Brno využita jako studie proveditelnosti. S instalací dieselagregátu počítáme v následujícím roce.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 94086