PROCHÁSKA, F. Řízení modelů regulovaných soustav [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Macho, Tomáš

Úkolem pana Františka Procházky bylo navrhnout a realizovat modely regulovaných soustav 1. až 3. řádu a realizovat je pomocí zapojení s operačními zesilovači. Dále měl implementovat PSD a on-off regulátor s pomoci vývojové desky s mikrokontrolérem MC9S08LH64 firmy Freescale a demonstrovat funkčnost regulátorů při řízení modelů soustav. Bakalářská práce navazovala na předcházející semestrální práci. Pan Procházka disponoval průměrnými znalostmi z oblasti mikroprocesorové techniky, znalosti z oblasti teorie řízení byly podprůměrné. Velké problémy měl se zpracováním technického textu, zejména s logickou stavbou textu a formulací myšlenek. Naopak projevoval zručnost při praktické realizaci zařízení. Pracoval velmi usilovně. Pravidelně chodil konzultovat postup řešení zadaného úkolu s vedoucím práce. Jako vedoucí navrhuji hodnotit práci pana Františka Procházky známkou D/60 bodů.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Posudek oponenta

Richter, Miloslav

Zadání práce lze považovat po stránce odborné za středně těžké, z důvodu praktické realizace potom za časově náročnější. Zadání je možné považovat za splněné. Práce byla realizována, ale v práci chybí snímky HW řešení. Bakalář funkční řešení fyzicky předvedl (s mírnými problémy způsobenými patrně studenými spoji). Bakalář zpracoval rozsáhlé téma, v práci se věnoval rovnoměrně všem oblastem. Podle kapitol předložené práce lze soudit o znalostech bakaláře, ne tak podle kvality předloženého textu. Zvolená koncepce je správná, často však není zcela dopracována, v práci je dosti chyb písemných i faktických. Práce je napsána v logickém sledu, v některých místech však nejsou zdůrazněny souvislosti a návaznosti s dalšími částmi práce, což ztěžuje orientaci. Zvláště nepřehledné je střídání obvodů regulátorů, kdy není jasné, o které řešení se právě jedná (např. na str. 50, 51 je uveden vzorec jednoho typu regulátoru, ale graf patří k regulátoru jinému). K nejzávažnějším nedostatkům práce patří: - chybí základní bloková schémata zapojení, propojení regulátorů a soustav (obr. 2.4 a 2.5 u on/off regulátoru jsou k orientaci nedostatečné); v práci chybí tvar PID regulátoru, ze kterého se vychází a jeho návrh - nejasné nebo chybné formulace (str. 16 – regulátor má menší překmit při skokové změně akční veličiny; u rovnic 3.3, 3.4 chybí počáteční podmínky; výpočty probíhají v 32 bitů float aritmetice, ale konstanty jsou asi (odvozeno z kontextu) 12 bitů ) - špatný přepis vzorců (některé grafy mají odlišný text oproti zdrojům; v rovnicích 3.1 a 3.2 chybí signál e (z) a rovnice neodpovídají obr. 3.1; grafy 3.3 a 3.5 jsou stejné s jiným popisem; na grafech 3.4 a 3.5 došlo patrně k přehození větví ANO/NE; volba rezistoru str. 41) - špatná úprava práce (obr. 2.4 – špatná orientace díky stejné tloušťce čar; názvy obrazů signálů jsme zvyklí psát velkým písmenem; obr. 3.9 má česko anglický popis) Přiložená práce svědčí o bakalářských schopnostech studenta a navrhuji hodnocení E/57.

Navrhovaná známka
E
Body
57

Otázky

eVSKP id 94377