ALEXA, J. Ověření vlastností standardu WiFi IEEE 802.11n [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Kuder, Zenon

Student se o téma zajímal a byl iniciativní, zároveň bral na zřetel doporučení a nápady, ke kterým jsme došli během konzultací. Na konzultace chodil připraven. Většina práce se bohužel koncentrovala do druhé poloviny semestru. Práce obsahuje jak pasáže poměrně kvalitní rešerše, tak neocitované pasáže připomínající praktické zkušenosti. Připravená aplikace je jednoduchá, chválím uživatelské rozhraní. Za hlavní nedostatek považuji fakt, že hodnoty teoretických rychlostí pro jednotlivé parametry MCS jsou zadány přímo ve zdrojovém kódu. Aplikace jen velmi povrchně řeší otázku overheadu při reálném provozu až do vrstvy FTP. Po formální stránce je práce průměrná, obsahuje několik typografických chyb a zapomenutých odkazů; rozsahově je relativně krátká. Většina ilustrací v práci je převzata z literatury. Experiment, který byl součástí inovace úlohy, a zahrnoval velkou část práce, není popsán v těle práce, ale až ve vzorovém protokolu, který by však měl být součástí přílohy. Oceňuji snahu přinést do úlohy zkušenosti z praxe. S přihlédnutím k výše uvedeným výtkám hodnotím práci 60 body.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Posudek oponenta

Miloš, Jiří

Bakalářská práce se zabývá fyzickou vrstvou moderních WLAN systémů založených na standardu IEEE 802.11n/ac. Zvláštní pozornost je pak věnována využití techniky vysílání a příjmu pomocí více antén. Práce má 36 stran textu, je členěna do 5 kapitol včetně Úvodu a Závěru. Student provedl obsáhlou rešerši vlastností fyzické vrstvy zmíněných standardů, co do počtu stran (cca 2/3 textu), logická struktura však mohla být řešena lépe. Praktickou realizací a výstupem práce měla být laboratorní úloha do předmětu Rádiové a mobilní komunikace demonstrující vybrané vlastnosti fyzické vrstvy IEEE 802.11n. Tato laboratorní úloha byla navržena, sestavena a otestována, čímž lze zadání formálně považovat za splněné. Analýza problematiky a navržené řešení je však popsáno velmi stroze. Veškerá praktická část zabírá přibližně zbývající 1/3 dodaného textu, přičemž se do této kvóty vešel i vzorový protokol. Tento by měl být umístěn až v příloze, což by však ještě zeštíhlilo objem vlastní realizace. Kladně hodnotím snahu demonstrovat funkčnost technologie MIMO u IEEE 802.11n, přestože se jedná o nesnadný úkol. Student sestavil pracoviště vysílač vs. přijímač IEEE 802.11n s konfigurací 2 vysílacích a 2 přijímacích antén, měřil přenosovou rychlost, přičemž jednotlivé cesty signálu utlumoval. Výsledky tohoto experimentu bohužel nejsou graficky nijak znázorněny. Také bych očekával testování takové konfigurace nejprve při spojení koaxiálními kabely. Student v MATLABu dále vytvořil demonstrační aplikaci s GUI, která slouží k odhadu teoretické a reálné přenosové rychlosti pouze pro, cituji „nejlepší možné stavy“ (str. 31). Aplikace pouze předkládá předdefinované hodnoty přenosových rychlostí, tedy nepřepočítává přenosové rychlosti dle zadaných parametrů. Tyto skutečnosti její kvalitu velice degradují. Navíc výpis zdrojových pseudokódů, v podstatě jen obsluha stisknutí tlačítka, či seznamů, jsou uvedeny v textu. Lepší umístění je v příloze práce. Jak již bylo zmíněno, objem textu příslušného vlastní realizaci by se opět zmenšil. Celkově zmíněná aplikace působí jako přílepek a její použití při vypracování laboratorní úlohy není nezbytné. Práce bohužel obsahuje spoustu nepřesností, chybných a nešťastných formulací, např: - str. 6: „systémy MIMO využívají OFDM modulaci, díky čemuž nedochází k interferenci signálů“ - str. 6: „Při 40 MHz módu je využito 6 nosných a 108 subnosných“ - str. 10: “pokud je kanál příliš chudý pro podporu přenosu plného streamu“ - str. 13: „spektrum v 5 GHz pásmu je čistší, protože v pásmu 2,4 GHz vysílá technologie Bluetooth, mikrovlnné trouby,...“ - str. 13: „agresivní modulace 256QAM“ - str. 18: „Měření přenosového kanálu u multi-user beamformingu proto probíhá jako stroboskop“, atd. Práce obsahuje pouze minimum překlepů, místy se vyskytuje neshoda podmětu a přísudku, formální kvalitu práce snižují především nejednotný styl obrázků (které jsou povětšinou převzaty, ale citovány), tabulek apod. Práci hodnotím stupněm E/53 bodů.

Navrhovaná známka
E
Body
53

Otázky

eVSKP id 93414