KOTRNETZOVÁ, D. Současný stav výstavby reaktorů využívající roztavených solí (MSR) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Šnajdárek, Ladislav

Jedním z cílů této práce bylo provést rešerši současného stavu výstavby reaktorů IV.Generace se zaměřením na MSR. Studentka zpracovala tuto část pomocí množství zahraničních zdrojů a s rozsahem, které překračuje obdobné zpracování. Stěžejní část práce spočívala ve shrnutí termofyzikálních vlastností nejprespektivnějších solí a konstrukčních materiálů, jejichž znalost je nezbytná pro tepelné výpočty. Tato data vycházela z množství odborných zpráv a jsou přehledně shrnuty v tabulkách. Součástí práce je z množství jednotlivých konceptů vybrán koncept AHTR, u kterého se autorka zaměřila na aktuální problematiku uvažovaných parametrů výměníků roztavená sůl - helium. Práci uzavírá modelový výpočet prostupu tepla potrubím s roztavenou solí při ztrátě cirkulace, který byl proveden v softwaru Ansys se zahrnutím zjištěných termofyzikálních vlastností. Studentka prokázala schopnost samostatného vyhledávání a zpracování množství informací z odborné literatury. Zvládla aplikovat znalosti získané v průběhu studia a samostatně zpracovat zadaný úkol.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Svoboda, Pavel

Studentka provedla v úvodu své práce krátkou rešerši o palivovém cyklu, která slouží jako popis uvažovaného systému zpracování paliva pro reaktory IV. Generace. Hlavní část práce popisuje jednotlivé druhy reaktorů, které byly určeny společenstvím Generation IV Nuclera Reactors – GIF jako perspektivní návrhy reaktorů. Každý z těchto návrhů je v práci principiálně popsán. Dále jsou u jednotlivých typů reaktorů uvedeny informace o dosavadním a plánovaném výzkumu, jejich výkonových třídách a zemích, které se těmito reaktory zabývají. Větší důraz byl kladen zejména na reaktory využívající roztavené soli, k nimž byly popsány i termofyzikální vlastnosti vybraných konstrukčních materiálů a vybraných solí. V závěru práce byl proveden výpočet prostupu tepla ideovým potrubím vedoucím z reaktoru do prvního výměníku. Výsledkem výpočtu je stanovení doby zatuhnutí media v potrubí a tím znemožnění chlazení reaktoru chladící smyčkou. Práce byla zpracována v dostatečném rozsahu a bezezbytku splňuje zadání. Odborná úroveň práce vyhovuje požadavkům kladeným na studenta bakalářského studia.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 92900