DOČEKAL, D. Měřicí pracoviště pro systém vzdálené dodávky energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Křivík, Petr

Student Bc. David Dočekal se ve své práci zabývá využíváním obnovitelných zdrojů elektrické energie, a to konkrétně energií větru a Slunce. V teoretické části jsou popsány používané větrné motory, složení větrné elektrárny, základní typy fotovoltaických článků a konstrukce fotovoltaických panelů. Experimentální část je rozdělena na 3 oblasti. V 1. oblasti je popsáno měřicí pracoviště s větrnou turbínou, fotovoltaickým panelem, anemometrem, pyranometrem a čidlem teploty. 2. oblast popisuje měřicí software, který zajišťuje automatizované měření na všech použitých zařízeních. 3. oblast se věnuje vyhodnocení naměřených dat z větrné turbíny a fotovoltaického panelu v 6 sledovaných obdobích. Student provedl veškeré experimentální práce na pracovišti alternativních zdrojů energie ústavu elektrotechnologie FEKT, zařízení a měření přizpůsobil přístrojovému vybavení a možnostem pracoviště. Student zpracoval diplomovou práci v rozsahu 78 stran včetně příloh a seznamu použité literatury. Požadavky zadání student splnil, v práci postupoval se zájmem o zpracovávanou problematiku, k řešení problémů přistupoval samostatně a s potřebnou iniciativou. Práce je sepsána pečlivě a přehledně, její vnější úprava a grafické zpracování jsou na dobré úrovni. Odborná úroveň odpovídá znalostem získaným v daném oboru. Předložená práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na diplomovou práci. Práci proto doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Vaněk, Jiří

Student se ve své práci, zadané ústavem elektrotechnologie FEKT VUT v Brně, zabývá problematikou měřicího pracoviště a návrhem softwaru pro sběr dat z malé větrné elektrárny a fotovoltaického panelu. Práce je zpracována v rozsahu 68 stran včetně seznamu použité literatury a seznamu obrázků, tabulek, symbolů a doplněná 10 stranami příloh. Práce je rozčleněna do sedmi hlavních kapitol. V prvních kapitolách se student zabývá úvodem do problematiky využití větrné a solární energie a následuje popis samotného měřicího pracoviště, navrženého software a získaných výsledků. Práce je sepsána pečlivě a přehledně, její vnější úprava a grafické zpracování jsou na dobré úrovni. Odborná úroveň odpovídá znalostem získaným v daném oboru magisterského studijního programu. Práci lze vytknout velký počet převzatých obrázků mnohdy v nízké tiskové kvalitě. Obrázky 1.65. a 1.77 jsou chybně očíslované a ponechány s anglickým popiskem. V tabulce 2.2 je chyba v hodnotách třetího řádku 800-100 má být 800 – 1000. V rovnici 3.10 a 3.11 jsou také chybně uvedeny indexy rychlosti větru (v2 místo v3). Rovnice 3.3 je normovaná na metr čtvereční, aniž by to autor zmínil. Rovnice 3.17 nemůže vyjít bezrozměrně v procentech. Přes tyto nedostatky předložená práce splňuje požadavky kladené na diplomovou práci a zadání diplomové práce bylo splněno. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou B.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 93974