HOFMANOVÁ, A. Zajištění úrokového rizika prostřednictvím finančních derivátů. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Rejnuš, Oldřich

Globální cíl i parciální cíle jsou dobře vymezeny, rovněž metodologie je v pořádku. Teoretickou část hodnotím jako průměrnou, mohla být více zaměřena na problematiku úrokových derivátů než na široce pojatý popis obecně známých skutečností. Pokud jde o analytickou část práce, jednotlivé parciální cíle jsou řešeny v rámci nikoli hlavních kapitol, nýbrž podkapitol. To je sice též možné, zhoršuje to však logičnost struktury celé práce. Řešení prvních dvou parciálních cílů považuji za možné, přičemž kladně hodnotím prezentace dílčích dosažených výsledků. Pokud se týká řešení třetího parciálního cíle, tak i když se mi jeví jako značně subjektivní, považuji je rovněž za přípustné. Zvláště kladně hodnotím skutečnost, že ve vlastním návrhu řešení si tuto subjektivnost autorka plně uvědomuje a proto navrhuje zapojit do řešení jednotlivé členy podnikového managementu. Tím považuji cíl práce za splněný. Práci považuji za vcelku zdařilou. Některá "nedotažení" podle mého názoru souvisí s tím, že se jedná o velice složité téma, které mělo být (vzhledem k omezenému rozsahu bakalářských prací) pojato "úžeji". Otázky: 1/ Ve své práci se dotýkáte záporných úrokových sazeb. Už byly někde bankou vůči klientům použity? 2/ Podrobně vysvětlete váš postup řešení, resp. Vámi použitá data.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Jonášek, Martin

Velmi kvalitně zpracovaná závěrečná práce. Autorka dosáhla stanovených cílů a vcelku srozumitelně popsala danou problematiku, přestože se našlo několik nejasných vyjádření. Sice úplně nesouzním se závěrem této práce (Osobně si myslím, že při aktuálním vývoji se úrokové sazby nějak signifikantně zvednou ani nemohou, bez toho, aby to položilo celý západní finanční systém. Proto je také zbytečné zajišťovat se proti růstu úrokových sazeb.), avšak na základě použitých zdrojů je prezentovaný výsledek adekvátní. Podle mého mínění autorka, podobně jako i mnoho dalších ekonomů, podceňuje kreditní riziko instituce na druhé straně daného finančního derivátů. Má-li např. Deutsche Bank aktuální expozici 55 bilionů euro ve finančních derivátech, tak její kreditní riziko je značně vyšší než kreditní riziko takové Sberbank.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 90065