PAPŠÍK, R. Modelování náhodně uspořádané struktury keramické pěny pro MKP simulace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Ševeček, Oldřich

Bakalářská práce naplňuje beze zbytku všechny definované cíle a student v ní prokázal schopnost maximální samostatnosti přj jejím řešení a zpracování. Schopnost samostudia probematiky, rešerše, práci s cizojazyčnou literaturou i pokročilé programovací schopnosti bych vyzdvihnul jako jeho velmi silné stránky. Vytvořený kód pro generování nepravidelné struktury pěnové struktury je velmi dobře optimalizovaný i z pohledu výpočetní rychlosti a v tomto ohledu mnohonásobně předči schopnosti funkcí vestavěných pro tento účel v Matlabu. Tento fakt se ocení zejména při generování stuktur s velkým počtem buněk. Zdrojové kódy práce tak mohou být přimo využity pro další vědeckou činnost v této oblasti. Student se rovněž samostatně naučil pracovat s programovacím jazykem APDL v MKP softwaru Ansys, který použil v závěrečné části práce pro MKP analýzu odezvy keramické pěny různé nepravidelnosti. Rád bych také zmínil, že vytvořený nástroj byl již plně nasazen pro výpočty do konferenčního příspěvku na mezinárodní konferenci, ve kterém je student spoluautorem a který vyjde začátkem příštího roku v recenzovaném časopise. S kvalitou práce studenta jsem byl celkově velmi spokojen a hodnotím jeho práci výslednou známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Navrátil, Petr

Práce je zaměřena na modelování náhodně uspořádané pěnové struktury pomocí MKP. Práce obsahuje ve své úvodní části rešeršní studii o možnosti generování pěnové struktury pomocí Voronoiovy tesselace a rozebírá zde jednotlivé algoritmy možného řešení. Hlavní část práce je zaměřena na generování nepravidelné struktury pomocí Voro++ a matlabu kde využívá objektově orientované programování v matlabu za použití „tříd“ a „metod“. Po vygenerování struktury a její implementace do Ansysu pomocí APDL autor srovnává homogenizované materiálové charakteristiky struktur s různou pravidelností pro Youngův modul a poissonův poměr. Závěrem autor ukazuje, že při vyšším počtu buněk, nemá nerovnoměrnost vliv na homogenizované materiálové vlastnosti. Práce je na velmi vysoké úrovni, autor zde prokázal systémovost, znalost objektově orientovaného programování a MKP. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 91805