ROCHLA, J. Hodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Karas, Michal

K obhajobě přikládám následující otázku: Mohl byste upřesnit za jakých podmínek resp. v jaké výši by bylo skonto výhodné nabídnout, z pohledu Vámi analyzované společnosti?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Student navrhuje zavedení skonta, ale jeho výši posuzuje pouze z pohledu odběratele, přičemž není jasné, zda by skonto bylo vůbec výhodné či reálné z pohledu dodavatele. Rovněž je navrhováno modifikování platebních podmínek pro jednotlivé skupiny zákazníku, ale konkrétní platební podmínky nejsou vymezeny. Dále není specifikován očekávaný přínos a rizika tohoto návrhu.
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Práce obsahuje řadu překlepů, ale i záměry pojmů typu "oběžných zásob" (str. 41). Při hodnocení vývoje ukazatele, není vhodné používat pojem "úpadek" ve smyslu poklesu hodnoty, protože se jedná o specifický pojem insolvenčního zákona.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Seidlová, Iveta

Obsah bakalářské práce v plném rozsahu pokrývá zadání. Členění práce je logické a přirozené a to jak na úrovních rozvržení kapitol a podkapitol, tak i na spodní úrovni samotného textu. Všechny používané pojmy jsou předem definovány. Práce podává souhrnnou informaci o metodách finanční analýzy. V první části, části teoretické, nás student uvádí do problematiky a vyjasňuje metody hodnocení. V části druhé, praktické, uvádí tyto metody do praxe na konkrétních finančních výsledcích podniku. Řešení je několik a líbí se mi, že student k nim zaujal osobní názor a stanovisko, jak moc jsou tyto různé metody pro firmu výhodné či nevýhodné. Práce nepřináší žádné nové teoretické poznatky, obsahuje však řádu zajímavých a podnětných postřehů zejména v části věnované návrhům na řešení, např. třídění zákazníků Bakalářská práce bude využita pro naše další analýzy meziročních výsledků firmy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 91975